Ana Svenšek: Če poznamo grozote, ki jih je prinesla vojna v preteklosti, bomo morda bolje dojeli sedanjost in sprejemali boljše odločitve. Foto: MMC RTV SLO
Ana Svenšek: Če poznamo grozote, ki jih je prinesla vojna v preteklosti, bomo morda bolje dojeli sedanjost in sprejemali boljše odločitve. Foto: MMC RTV SLO
Andrej Stopar
Med nagrajenci DNS-ja je tudi Andrej Stopar, ki je bil osem let dopisnik RTV Slovenija v Moskvi. Foto: Osebni arhiv
Novinarski priznanji tudi Andreju Stoparju in MMC-ju

Novinarka MMC-ja Ana Svenšek, ki skupaj s kolegico Majo Kač ureja in soustvarja to spletno mesto, je ob priznanju dejala: "Veseli smo, da je komisija za novinarske nagrade opazila naš projekt, posvečen obletnici te velike vojne. Čeprav so vojni dogodki zarezali skoraj v vsako slovensko družino in je del slovenskega območja postal bojišče, je 1. svetovna vojna hitro ušla iz kolektivnega spomina. Trpljenje in soočanje z njim je bilo potisnjeno za zidove domačih ognjišč ... kjer pa se je spomin ohranil, kar dokazuje velik odziv, ki smo ga doživeli, ko smo ljudi pozvali, da nam posredujejo fotografije, razglednice in zgodbe svojih prednikov iz tega časa. Veseli nas, da jih lahko kot medij posredujemo javnosti in da skupaj z muzeji, arhivi in drugimi institucijami osvetlimo ta prelomen čas. Raziskovanje in predstavljanje zgodovinskih okoliščin je še kako pomembno tudi v časih, ko se varčuje in želi vse izmeriti na trgu. Če poznamo svojo zgodovino in če poznamo grozote, ki jih je prinesla vojna v preteklosti, bomo morda bolje dojeli sedanjost in sprejemali boljše odločitve."

Letošnji nagrajenec Društva novinarjev Slovenije za življenjsko delo je postal dolgoletni novinar Delovega kulturnega uredništva Peter Kolšek.

Med 24 predlogi so nagrado čuvaj/watchdog za posebne dosežke prejeli štirje nagrajenci. Nagrajena oddaja Epilog na POP TV po mnenju izborne komisije odpira za javnost pomembne teme, ki se jih loteva analitično, poglobljeno in raziskovalno. Skupina Dnevnikovih infografičnih novinarjev pa je v zadnjem letu dokončno uveljavila vizualno podatkovno novinarstvo v Sloveniji. Tretji dobitnik omenjene nagrade, Andrej Stopar, je bil osem let dopisnik RTV Slovenija v Moskvi, svoje bogate izkušnje pa je spomladi strnil tudi v knjigi Pax Putina, v kateri je premišljeno zbral svoje zapise, ki poglobljeno osvetljujejo razmere in stanje duha v Rusiji. Delov dopisnik iz Bruslja Peter Žerjavič pa s svojim izjemnim poznavanjem vidnih in nevidnih poti sprejemanja evropskih političnih odločitev bralcem Dela nenehno ponuja pronicljivo, informativno in analitično bogato interpretacijo bruseljskih političnih zgodb.
Debitantski nagradi za dosežke mladih novinarjev sta letos šli v roke dvema novinarkama, Ireni Jovevi z STA in Mojci Pišek z Dnevnika.

Nagrajenec za izjemen dosežek v novinarski fotografiji za posamično fotografijo je postal Voranc Vogel z Dela. Fotografija prikazuje mimoidočo osebo v trenutku, ko ji brezdomec ponudi nakup časopisa. Nagrado za reportažo je dobil Jošt Franko, avtor serije fotografij o kmetovanju na frontnih črtah v Gazi. Pohvalo fotografske porote pa je dobil Matej Leskovšek, Planet Siol.net, za reportažo o reševanju psov v evakuiranem Obrenovcu.

Novinarski priznanji tudi Andreju Stoparju in MMC-ju