Za mestne prevoze po Ljubljani in Mariboru so dijaki in študenti kupili več kot 10.000 subvencioniranih vozovnic. Foto: BoBo
Za mestne prevoze po Ljubljani in Mariboru so dijaki in študenti kupili več kot 10.000 subvencioniranih vozovnic. Foto: BoBo

Poleg tega so prodali še več kot 8.000 vozovnic za železniški promet. Skupno je število prodanih vozovnic precej višje kot lani.

Družina, v kateri se šolata dijak in študent, ki uporabljata za pot do šole javni prevoz, bo zaradi subvencionirane vozovnice pri javnem prevozu na leto prihranila od 2.000 do 3.000 evrov, saj se je cena vozovnice na posameznih relacijah zmanjšala za štirikrat do sedemkrat, so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu za infrastrukturo in prostor.

Minister Zvonko Černač je zadovoljen, da mu je skupaj z ministrstvom za izobraževanje, znanost, kulturo in šport ter z ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve uspelo združiti sredstva za javni prevoz, ki so bila prej razdrobljena po različnih segmentih. "Poleg podpore uporabi javnega prevoza smo razbremenili tudi družinske proračune," je pojasnil Černač.

Nekateri starši so za mesečno vozovnico za dijaka plačevali 140 evrov ali več, po novem bodo odšteli le 20, 30 ali 50 evrov. V ceno je namreč vključen tudi mestni promet. Kot so še zapisali na ministrstvu, želijo s tem stroške dijakov in študentov, ki bivajo zunaj mest, približati stroškom tistih, ki prebivajo v mestih.