Slovenska izbrana vrsta med izvajanjem državne himne. Foto: RTV SLO
Slovenska izbrana vrsta med izvajanjem državne himne. Foto: RTV SLO
Kopenhagen 2007
Ni lepšega kot sobotno popoldne na nogometni tekmi. Foto: RTV SLO
Brezdomci brez meja

Leto dni po končanem svetovnem prvenstvu v Edinburgu l. 2005 je 77 odstotkov od 500 na njem udeleženih brezdomnih igralcev spremenilo svoja življenja. Vključili so se v izobraževalne programe, našli zaposlitev, nov dom, se odvadili drog in alkohola ter izboljšali socialne in družinske odnose. 12 se jih trenutno aktivno ukvarja z nogometom kot trenerji ali igralci.

Slovenska reprezentanca, ki jo je selektor, član nekdanje zlate nogometne generacije slovenskega nogometa, Aleš Čeh, sestavil ob ogledih turnirjev v večjih slovenskih krajih, šteje 8 igralcev, starih do 36 let, med njimi pa je tudi ena reprezentantka. V danski prestolnici se bo med 29. julijem in 4. avgustom na 5. tovrstnem svetovnem prvenstvu (začelo se je v avstrijskem Grazu leta 2003) med seboj pomerilo kar 48 ekip.

Šteje namen, ne rezultat
Rezultat srečanja z zahodnimi sosedi (5:1 za goste) )na Prešernovem trgu ni pomemben, saj pilotni projekt v prvi vrsti promovira pozitivno moč nogometnega športa za osebno rast in hkrati skrb za brezdomce po vsem svetu.

Projekt podpirajo zveneča imena
Slovenski partner projekta, Zavod 69, je nalogo za vodenje slovenske reprezentance zaupal Alešu Čehu, slovenski amabasador svetovnega prvenstva brezdomcev v nogometu pa je Čehov reprezentančni kolega Sašo Udovič.

Tekmo so si med drugim ogledali premier Janez Janša, ki je izvedel tudi začetni udarec, gospodarski minister Andrej Vizjak ter ljubljanski župan Zoran Janković. Projekt je s finančnimi sredstvi za transportne stroške in namestitev podprlo domače ministrstvo za šolstvo in šport, potrebno opremo pa so priskrbeli pokrovitelji.

Preberite tudi MMC-jev intervju s slovenskim selektorjem, Alešem Čehom.

Brezdomci brez meja