Poleg odstopa celotne vlade so protestniki tokrat posebej zahtevali odstop ministra za zdravje Tomaža Gantarja in direktorja NIJZ-ja Milana Kreka. Protestni shod se je ustavil tudi pred poslopjem ministrstva za zdravje. Foto: BoBo/Borut Živulović
Poleg odstopa celotne vlade so protestniki tokrat posebej zahtevali odstop ministra za zdravje Tomaža Gantarja in direktorja NIJZ-ja Milana Kreka. Protestni shod se je ustavil tudi pred poslopjem ministrstva za zdravje. Foto: BoBo/Borut Živulović

Protestniki so se zbrali ob 19. uri na Prešernovem trgu, nato pa so se odpravili do ministrstva za zdravje. Tokrat je bila namreč v središču zdravstvena problematika. Poslopje ministrstva na Štefanovi ulici v Ljubljani so protestniki prelepili z varnostnimi trakovi in na ta način "zavarovali" vhod ter ga opremili z opozorili o "okužbi z janšizmom".

Protestniki so opozorili, da je korupcija pri nabavi zdravstvene opreme spomladi dodatno pod vprašaj postavila celotno legitimnost te vlade, saj se je jasno razkrilo, kako vlada izrablja oblast za lastne interese in dobičke, te okoliščine pa še vedno niso razjasnjene.

Protestni shod se je na čelu s transparentom, ki je opozarjal, da "vlada škoduje zdravju," ob glasnem skandiranju odpravil proti Trgu republike. Pred stavbo DZ-ja je zbrano množico nagovoril tudi Dušan Keber, nekdanji minister za zdravstvo, ki je osvetlil trenutne problematike v zdravstvu in težavo privatizacije zdravstva. "Javno zdravstvo je nenehno na udaru kritike zato, da se naredi prostor njegovi privatizaciji, ki pa bo koristila samo bogatemu odstotku prebivalstva, drugim pa bo ostal samo osiromašen zdravstveni sistem," je opozoril Keber.

Poudaril je, da je prav epidemija pokazala izjemen in nenadomestljiv pomen javnega zdravstva. "Vlada pa kljub temu nadaljuje prikrito razgradnjo javnega zdravstva in njegovo privatizacijo. Boj za javno zdravstvo je boj za novo državo, v kateri želimo živeti," je dodal.

Protestniki tokrat opozarjajo na razmere v zdravstvu

Nejasna navodila in neupoštevanje ukrepov

Na Protestni ljudski skupščini so že pred protestom spomnili, da so na trenutne razmere ta teden opozorili tudi številni sindikati v zdravstvu, ki pravijo, da so izčrpani, kadrovsko podhranjeni in na koncu moči. Prav tako so poudarili, da ni mogoče problematike javnega zdravstva zreducirati na razlago, da je edina mogoča rešitev vključevanje zasebnikov v izvajanje javno financiranega programa za skrajševanje čakalnih vrst, kot vlada to želi urejati v petem protikoronskem svežnju.

Navodila, ki jih dobivamo od vladnih govorcev, so nejasna, največkrat pa jih kršijo predstavniki vlade sami, so se ujezili. Poleg odstopa celotne vlade so tokrat posebej zahtevali odstop ministra za zdravje Tomaža Gantarja in direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milana Kreka.

V sklepnem delu tokratnega protestnega shoda so udeleženci prižgali kresničke oziroma "plamenčke upora", nato pa se je množica mirno razšla.