"V parlamentu spet prodajajo buče. Gremo pred DZ in zahtevajmo ne samo odstop Hojsa, pač pa celotne vlade in predčasne volitve," je protivladne protestnike na Prešernovem trgu nagovoril neformalni vodja Jaša Jenull. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač

Protestniki so se v prestolnici, tako kot največkrat doslej, zbrali na Prešernovem trgu in se po Čopovi ulici malo po 19. uri podali na pot proti Trgu republike, kjer so ob interpelaciji ministra v državnem zboru (DZ) napovedali "obleganje parlamenta in čakanje na padec Hojsa".

S policije so sporočili, da je protest, v okviru katerega se je po njihovi oceni zbralo okoli 2500 ljudi, potekal mirno. Pri varovanju shoda so ugotovili tri kršitve Zakona o javnih zbiranjih in kršitev Zakona o varstvu javnega reda in miru.

Neformalni vodja protestov Jaša Jenull je na trgu izpostavil zahtevo po odstopu ministra Aleša Hojsa in z njim celotne vlade, da bi odšli na predčasne volitve. Protestnike je pozval pred DZ, kjer "trenutno poteka še ena v seriji izdaj slovenskega ljudstva". "Sem smo prišli, da jasno povemo in pokažemo, da ne bomo dopustili kraje naše države," je poudaril Jenull. Znova je odmevala pesem, ki je postala nekakšen zaščitni znak petkovih protestov, Danes je petek skupine Ultimat.

Protestniki so pred parlamentom peli tudi slovensko himno in vzklikali
Protestniki so pred parlamentom peli tudi slovensko himno in vzklikali "Policija povsod, pravice nikjer". Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač

Dolga kolona protestnikov je s Čopove ulice zavila na Slovensko cesto in ob vzklikih "vlada pada" in glasnem žvižganju nadaljevala neposredno na Trg republike pred parlament. Tudi pred parlamentom je ob prihodu odmevalo "lopovi, lopovi" in "vlada pada". Čigave so ulice? "Naše, ulice so naše," so kričali protestniki. "Protestnice in protestniki bomo na Trgu republike skupaj pričakali Hojsovo interpelacijo. Po njem sledi še Janša! Obkolili bomo parlament in ponovno jasno zahtevali transparentnost, demokracijo in padec te vlade!" so napovedali na Facebookovi strani Protestne ljudske skupščine.

V središču interpelacija Hojsa in Salonit Anhovo

Tokrat so se osredotočili na dve po njihovem mnenju trenutno najbolj pereči točki. "Opozarjamo na problematiko, vezano na ministra Hojsa v nepreklicnem odstopu, ter ekološko in zdravstveno katastrofo v Anhovem," so zapisali v izjavi za javnost. Kot je pred DZ-jem opozorila ena izmed govornic, okoljska aktivistka Monika Weiss, je Anhovo območje, kjer so do leta 1996 uporabljali azbest. "Posledice so grozljive," je opozorila na visoko pojavnost raka pri tamkajšnjih prebivalcih in dodala, da "če je prejšnja država dopuščala azbest, trenutna dopušča sežiganje odpadkov, tudi nevarnih".

Prihod pred parlament z maskoto
Prihod pred parlament z maskoto "strahovlade". Foto: BoBo

"Slovenci nismo hlapci"

Zbrane je pred parlamentom nagovoril tudi eden izmed neuradnih vodij protesta Jaša Jenull. "Slovenci nismo hlapci. Smo miroljubni, pošteni, pokončni, ampak ko pa enkrat poči, potem lahko tudi zagori," je dejal Jenull.

Glede ministra Hojsa je Jenull spomnil na dopustitev koncerta Thompsona, ki je tudi glavni očitek interpelacije, na njegove kadrovske poteze in na legitimiranje državljanov, ki so se sprehajali po središču mesta, obregnil pa se je tudi na v medijih danes razkrit Hojsov nakup zemljišča na slovenski Obali. "Ali je normalno, da minister, ki je nepreklicno odstopil, še vedno sedi v parlamentu?" je med drugim vprašal, podoben očitek pa namenil tudi ministrici za kmetijstvo Aleksandri Pivec, ki v svoji stranki nima podpore.

Protestniki napovedali obkolitev parlamenta

Simbolična razrešitev Hojsa

Minister za notranje zadeve Hojs je po mnenju protestnikov neprimeren za vodenje resorja, zato bodo pred parlamentom čakali na njegov padec. "Krši zakone, vpleten je v korupcijske afere, prekoračil je svoja pooblastila in se dela norca iz vseh prebivalk in prebivalcev Slovenije. Minister je sam odstopil! Četudi Janša njegovega odstopa ni sprejel, mi sprejemamo njegov odstop. In če si je vmes premislil, ga bomo odslovili sami. Hojs mora danes dokončno pasti! Z njim pa tudi Janez Janša in celotna vlada! Zato bomo danes obkolili parlament in čakali na padec ministra," so zapisali že v izjavi za javnost pred protestom.

Protestniki so simbolično razrešili ministra Hojsa tako, da so zažgali maskoto
Protestniki so simbolično razrešili ministra Hojsa tako, da so zažgali maskoto "strahovlade". Foto: BoBo/Borut Živulović

Protestniki so množično prižgali bakle in pred parlamentom, medtem ko je v notranjosti potekala interpelacija, z zažigom maskote "strahovlade" simbolično razrešili ministra Hojsa. "Interpelacija lahko traja do pozno zvečer, zato je dobro, da tisti, ki bomo vztrajali do konca, prinesemo topla oblačila, vodo in kakšno okrepčilo. Ne bom jih spustili ven, dokler se država ne premakne v pravo smer," je na Facebooku pred protestom zapisal Jenull.

Neuspešna "obkolitev" stavbe DZ-ja

Kača protestnikov z baklami se je po "razrešitvi" ministra odpravila obkrožit parlament in ga "obkolit", a jim to ni uspelo v celoti, saj je policija zaprla cesto za stavbo DZ-ja. "Za parlamentom je zablokirana cesta, robokopi so spet prišli. Bojijo se nas," je ob tem dejal Jenull. "Zgodovina se piše, mi, ki smo tukaj vsak petek, jo pišemo, civilna družba se krepi," je še dodal.

Z obkolitvijo so želeli protestniki pokazati, da so politiki v njihovi lasti, in ne obratno, kajti v Sloveniji ima oblast ljudstvo. "Danes ne bomo požgali parlamenta, ker je parlament naš in ga bomo še potrebovali, ko bomo vzpostavili bolj pravičen in bolj demokratičen sistem v tej državi," je pojasnil Jenull.

Policiste so protestniki pozivali, naj prestopijo na njihovo stran. "Ali vam je toliko do Hojsa, stopimo skupaj," so pozivali. Ker so bili neuspešni, so začeli policistom skandirati "lopove čuvate", slišati pa je bilo medklice "odstop" in "Janez". Protestniki so okoli parlamenta peli tudi slovensko himno in vzklikali "Policija povsod, pravice nikjer".

Žvižgač Gale vladi: Naj uživajo, dokler lahko

Pred DZ-jem je zbrano množico nagovoril tudi žvižgač Ivan Gale: "Vztrajati je treba. Ne bom se pustil več poniževati, svoje aktivnosti bom zaostril. Naredil bom vse, da se ta vlada vrže, zavrže in pozabi za vse večne čase. Tistim notri sporočam: uživajte, dokler lahko. Dolgo ne boste!"

Protestniki so napovedali, da bodo vztrajali pred parlamentom do konca obravnave interpelacije notranjega ministra Hojsa.

Protestniki so napovedali, da bodo okoli parlamenta vztrajali do konca interpelacije. Foto: BoBo
Protestniki so napovedali, da bodo okoli parlamenta vztrajali do konca interpelacije. Foto: BoBo

"Grozoviti primer Anhovo"

"Ponovno se zoperstavljamo politikam, ki dajejo prednost kapitalu pred zdravjem ljudi in ohranjanjem okolja. Po vseh krajih, trgih in ulicah jasno povemo, da takih politik več ne bomo dopustili! Ljudje sprego sramotne politike in kapitala dobesedno plačujejo z življenji. Grozovit primer tega je Anhovo," pa so pred protestom zapisali glede druge sporne točke, na katero so opozarjali ta petek.

Izpostavili so, da sosežig odpadkov povzroča povečano pojavnost določenih vrst raka, onesnaženi pa so zrak, voda in zemlja. Lokalna zelenjava in sadje vsebujeta toksične snovi iz dimnikov. "V dolini Soče moramo ustaviti nevarno industrijo," so sporočili. In dodali: "Ta politika ubija! Čas je, da se združimo in zahtevamo alternative." Protest bodo izvedli tudi v Anhovem, in sicer v soboto, 19. septembra, so napovedali.

Na protestih je vselej aktivna Mladinska aktivistična organizacija (MAO).
Na protestih je vselej aktivna Mladinska aktivistična organizacija (MAO). "Mladim ni vseeno," sporočajo. Foto: BoBo

Protesti tudi v drugih slovenskih mestih

"Več nas je, močnejši smo! Skupaj smo združeni mladi, starejši, delavke in delavci, upokojenci, prekarci, brezposelni, iz vseh različnih krajev po Sloveniji. Samo skupaj, združeni, enotni in solidarni med seboj lahko širimo upor proti trenutnim razmeram. Vsak #glasupora šteje! Zato pozivamo vse v vseh krajih po Sloveniji, intelektualce, akademike strokovnjake, javne uslužbence, da postanejo žvižgači in razkrijejo pritiske, ki so jih deležni, delavke in delavce, da se združijo in aktivirajo v sindikatih. Da se vsi združimo in pokažemo, kdo ima pravo moč. Ljudstvo!" so zapisali protestniki in napovedali shode na ulicah Ljubljane, Maribora, Celja, Nove Gorice, Novega mesta, Kranja, Velenja, Slovenj Gradca, Kamnika, Izole, Kopra, Slovenske Bistrice in Murske Sobote.

Začetki protestov

Protestno gibanje se je začelo marca 2020, in sicer zaradi koronakrize na balkonih, kmalu pa so protestniki presedlali na kolesa in začelo se je protestno kolesarjenje, najprej po Trgu republike pred stavbo parlamenta. Naslednja faza je bil sestop s koles in protestno pohodništvo po središču Ljubljane. Predvsem zato, ker je vlada Trg republike popolnoma zagradila in onemogočala dostop. Protestniki so tako iz petka v petek protest izvajali drugje, izhodišče za protest pa je postal Prešernov trg, kjer se zadnje petke začenjajo protesti.

Protivladni protestniki so se na okrogli 20. petek na Trg republike vrnili in ga "nazaj zavzeli", kot so se izrazili. Od prvega protestnega petka, 24. aprila, so nanizali z današnjim vred že dvaindvajset protestov.

Minister Hojs v središču petkovega protivladnega protesta