Protestniki na ljubljanskih ulicah. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Protestniki na ljubljanskih ulicah. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Protest se je ob 19. uri začel na Prešernovem trgu, na poti do poslopja parlamenta pa so se ustavili še pri ministrstvu za finance, ki so ga s transparentom preimenovali v "ministrstvo za bogate".

Ob zahtevanem odstopu vlade Janeza Janše, ki jo imenujejo "strahovlada", so poudarili, da so sami tista prava opozicija, saj stranke, ki bi to morale biti, svoje naloge ne opravljajo dovolj dobro in dovoljujejo, da vlada še naprej "ropa in pleni".

Izžvižgani Vizjak

Še posebej so izpostavili novico tega tedna, da je Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) uvedla nadzorni postopek zaradi suma zlorabe notranjih informacij zoper okoljskega ministra Andreja Vizjaka zaradi nakupa delnic Petrola.

Odločitev vlade, da bo popolnoma sprostila trg in odpravila nadzor nad cenami bencina, je namreč povzročila skokovito rast delnic našega največjega naftnega trgovca, kar se bo poznalo tudi v Vizjakovi denarnici, ki je v eni uri tako zaslužil 10.000 evrov, do zaslužka in z deljenjem informacij pa pomagal tudi svojemu prijatelju Dariju Južni, očitajo protestniki. Zaradi zlorabe notranjih informacij zahtevajo ministrov odstop.

Policija: Protest je potekal mirno

Iz Policijske uprave Ljubljana so sporočili, da so policisti v petek središču Ljubljane opravili varovanje neprijavljenega shoda. Okoli 19.00 so se protestniki pričeli zbirati na Prešernovem trgu, nato pa odšli po Slovenski cesti in ostalih okoliških ulicah najprej do ministrstva za finance, nato pa naprej do Trga republike, kjer se je zbralo okoli 1000 ljudi. Policisti so opravljali naloge za varovanje državnega zbora, vzdrževali javni red in mir, zagotavljali varnost udeležencev protestnega shoda, urejali promet in izvajali nadzor nad upoštevanjem Odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v Republiki Sloveniji. Dogodek, ki se je končal okoli 20.30, je potekal mirno. Policisti so zaradi zagotovitve varnosti za promet zaprli več ulic v okolici. Pri varovanju shoda so ugotovili štiri kršitve po Zakonu javnih zbiranjih in zaznali kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari.

Gale napovedal, da bo vztrajal

Razjezila jih je tudi današnja novica, da je bil žvižgač Ivan Gale, ki je aprila na TV Slovenija javno spregovoril o domnevno spornih poslih zavoda pri nabavi zaščitne opreme med epidemijo novega koronavirusa, dopoldne poklican k direktorju Zavoda za blagovne rezerve Tomiju Rumpfu na zagovor pred izredno odpovedjo zaposlitve.

Gale jih je nagovoril pred DZ-jem. Rumpfu, ki da se danes z njim ni soočil, očita obračun z nepokornimi delavci, vnovič pa je napovedal tudi novo ovadbo zaradi šikaniranja.

Nasprotovanje privilegijem za elite

Protestniki opozarjajo tudi, da demografski sklad, kot ga je predstavila vlada, ne sme služiti za privatizacijo in razprodajo državnih podjetij, vladi pa očitajo, da pod pretvezo debirokratizacije pripravlja "mini davčno reformo", s katero bo razbremenila najbogatejše, namesto da bi pomagala večini. Tea Jarc iz sindikata Mladi plus je v nagovoru dejala, da bodo s tem oslabili javne blagajne in posledično javne storitve.

Današnji protest posvečajo tudi podpori delavkam in delavcem v trgovini ter zahtevi, da se morajo trgovine ob nedeljah zapreti. Nasprotujejo amandmaju stranke SMC, ki predlaga, da bi ob nedeljah delali prokuristi/direktorji ob pomoči študentov in upokojencev v prodajalnah do 200 kvadratnih metrov ali da bi se delalo 10 nedelj itd. "Generaciji, ki sta najbolj na udaru, bi tako postali poceni delovna sila za izkoriščanje," opozarjajo.

Protestniki znova na ljubljanskih ulicah