Tokratni petkov protest bi moral potekati na kolesih, vendar se je kolesarjem peš pridružila večtisočglava množica, ki je za nekaj časa ohromila promet v središču Ljubljane in na začetnem delu Dunajske ceste.

Kolesarji so se ustavili pred ustavnim sodiščem ter pred okrožnim in vrhovnim državnim tožilstvom, kjer so na vrata izobesili razglase, s katerimi so zaposlene pozvali k boju za ohranitev in zaščito ustave, človekovih pravic, zakonov in vladavine prava.

Protest so sklenili pred Hišo Evropske unije, kjer so razobesili večji transparent z napisom k pozivu za zaščito vladavine prava v Sloveniji.

Enak napis je skupina protestnikov razobesila tudi pred poslopjem Evropske komisije v Bruslju.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Čez slab mesec bomo začeli predsedovanje Svetu EU-ja in jasno je, da ta vlada tega ni sposobna in ne more prispevati k razvoju evropskih idej. Strahovlada Janeza Janše ne deli evropskih vrednot, ki temeljijo na načelih demokracije in vladavine prava. S svojim delovanjem se zgleduje po Madžarski in Poljski, ki sta jasni kršilki temeljnih človekovih pravic, vladavine prava in omejujeta svobodo izražanja. To se je izkazalo tudi v zadnjem primeru (ne)imenovanja tožilcev za Evropsko javno tožilstvo (EJT). S tem je Janez Janša (pravnomočno obsojeni politik v kazenskem postopku) samovoljno, v nasprotju z načelom delitve vej oblasti, kršil nacionalno in evropsko pravo ter postopke Evropske unije," so v vabilu na današnji shod zapisali v Upor Si.

"Zaščitite vladavino prava v Sloveniji" – transparent pred poslopjem Evropske komisije. Foto: Upor.si