Tožilec je umaknil obtožnico zoper Fakina, ki naj bi oškodoval zavarovalnico, na čelu katere je zdaj. Foto: MMC RTV SLO
Tožilec je umaknil obtožnico zoper Fakina, ki naj bi oškodoval zavarovalnico, na čelu katere je zdaj. Foto: MMC RTV SLO
Zdravila na recept
Za podobno dejanje - predpisovanje eritropoetina na recept - so pred časom že oprostili oziroma ustavili postopke zoper odgovorne osebe v ptujski bolnišnici in murskosoboški bolnišnici. Foto: MMC RTV SLO

Sojenje je tako končano. Tožilec Dušan Roš se je za to odločil, ker po zaslišanju prič ni bilo dovolj dokazov za utemeljitev kaznivega dejanja.

Fakina je obtožnica bremenila spornega predpisovanja zdravila eritropoetin od aprila 1999 do konca leta 2001, s čimer naj bi celjska bolnišnica protipravno pridobila nekaj več kot 317.000 evrov. Oškodovana pa naj bi bila zdravstvena zavarovalnica, na čelu katere pa je zdaj prav Fakin.

Priča: Bila sem "pritisnjena ob zid"
Svojo odločitev je tožilec pojasnil s tem, da je priča na obravnavi, tj. nekdanja predstojnica oddelka za ledvične bolezni v celjski bolnišnici Marjeta Lešnik, priznala, da je na sestanku v Ljubljani med predstavniki celjske bolnišnice in predstavniki ministrstva za zdravje povedala, da so predpisovanje eritropoetina na recept določili zdravniki oddelka za ledvične bolezni. To je bilo potem zapisano tudi v zapisniku sestanka.

Lešnikova je zdaj na sojenju dejala, da je to res povedala, vendar zato, "ker je bila pritisnjena ob zid" in je morala odgovornost prevzeti nase. Bala se je medijskega linča, saj od Fakina ni zahtevala, da ji pisno potrdi predpisovanje eritropoetina na recept, kar je bila njena napaka.

Po mnenju Roša bi se Lešnikova morala takrat pritožiti na zapisnik, česar pa ni storila, zato se mu je zdelo smiselno obtožnico zoper Fakina umakniti.

Kakšna so bila Fakinova navodila?
Sicer pa je Lešnikova povedala tudi, da je o spornem predpisovanju eritropoetina obvestila takratnega vršilca dolžnosti strokovnega direktorja celjske bolnišnice Vilibalda Vengusta, ki ji je obljubil, da se bo pogovoril s Fakinom, do takrat pa naj se drži Fakinovih navodil.

Pozneje ji je Vengust, ki je na septembrski obravnavi izjavil, da nikdar ni videl nobene odredbe o predpisovanju eritropoetina na recept, povedal, naj se sama pogovori s Fakinom, saj predpisovanje omenjenega zdravila ni strokovno vprašanje. Lešnikova je potem še enkrat Fakina opozorila, da je takšno predpisovanje eritropoetina sporno, on pa ji je odgovoril, da je prejela navodila in naj se jih tudi drži.