V Civilni pobudi se ne strinjajo z načinom poslovanja Unicefa Slovenija, zato pozivajo k sklicu skupščine članstva. Foto: MMC RTV SLO
V Civilni pobudi se ne strinjajo z načinom poslovanja Unicefa Slovenija, zato pozivajo k sklicu skupščine članstva. Foto: MMC RTV SLO
Pobuda za boljši Unicef

"Unicef Slovenija tako zainteresirani javnosti kot svojim članom še vedno ni posredoval konkretnih pojasnil na očitke o netransparentnem delovanju in domnevnih kršitvah, na katere so opozarjali nekateri v društvu," je povedal nekdanji predsednik društva Miran Boštic.

V civilni pobudi zato predlagajo, naj članstvo na izredni seji imenuje novo vodstvo, sledi pa naj neodvisna izredna revizija finančnega poslovanja društva. Boštic je prepričan, da so javnost in darovalci upravičeni do tega, da Unicef "končno začne delovati po pravilih".

Skupščine ni bilo že dve leti
Skupščine društva ni bilo že skoraj dve leti, čeprav mora biti po zakonu o društvih in statutu društva sklicana vsaj enkrat na leto, je pojasnil Martin Breskvar. Člane društva zato pozivajo, da na Breskvarjev naslov na Tesovnikovo 74c v Ljubljani pošljejo svoja soglasja za sklic izredne skupščine društva in odpoklic izvršilnega odbora, nadzornega sveta in častnega razsodišča društva. Kot je pojasnil Breskvar, ti že nekaj časa ne delujejo oz. njihova sestava ni popolna.

Na delu tudi protikorupcijska komisija
Da je v Unicefu Slovenija nekaj hudo narobe, pa je potrdila tudi protikorupcijska komisija, ki je zaradi suma storitve kaznivega dejanja podala prijavo na policijo. Za kakšna kazniva dejanja gre, se zaradi predkazenskega postopka še ne ve, je za TV Slovenija poročala Urša Srdič. Medtem pa v društvu Unicef trdijo, da o prijavi ne vedo ničesar.

Na nepravilnosti opozarjali že Zupančičeva in Mavričeva
Na domnevne nepravilnosti v Unicefu Slovenija sta sicer sredi januarja opozorili Milena Zupančič in Vita Mavrič, ki sta zato odstopili kot ambasadorki dobre volje pri Unicefu Slovenija. V društvu so očitke zavrnili. Inšpekcija za nadzor delovnih razmerij pa je ugotovila nekaj kršitev zakona o delovnih razmerjih.

Pobuda za boljši Unicef