V sklopu
V sklopu "futuristično-politične ture" po prestolnici je novo ime dobila tudi Slovenska cesta. Foto: MMC RTV SLO

Protivladni shod se je malo po 19. uri začel na Trgu republike, ki sta ga v Janeza Janšo in Viktorja Orbana preoblečena protestnika "preimenovala" v madžarsko različico. "OMV, SKB, Nova KBM, Emonica, Terme Lendava in ND Lendava so le nekateri primeri družb, ki jih obvladuje madžarski kapital," je v uvodnem nagovoru dejal vodja Protestne ljudske skupščine Jaša Jenull. Opozoril je, da so madžarski vlagatelji vstopili v gradnjo drugega tira Divača–Koper, julija lani pa so kupili tudi slovensko televizijo Planet TV, ki je bila v lasti državnega Telekoma Slovenije.

"V preteklem letu spremljamo očitno koordiniran in strateški proces povečevanja madžarskega vpliva v državi. To dejstvo še bolj podkrepijo primeri, kakršnemu smo bili priča pred nekaj tedni. Ko najboljši ponudnik ni madžarsko podjetje, se prodaja potencialnim tujim kupcem zaustavi," so v sporočilu za medije zapisali v Protestni ljudski skupščini. Protivladni protestniki so v sporočilu za javnost sicer poudarili še, da se pod zdajšnjo vlado madžarski vpliv širi na celoten politični ustroj Slovenije, kar se po njihovem mnenju kaže "v omejevanju pravic civilne družbe, svobode medijev ter v ksenofobni in rasistični retoriki".

Madžarska cesta in Trg Franza Liszta

Mimo državnega zbora je nekaj sto protestnikov nato krenilo na, kot jo je označil Jenull, "futuristično-politično turo" po prestolnici. Na poti je novo ime dobila tudi Slovenska cesta, v sklepnem delu pa so protestniki ob spremljavi madžarske glasbe pod spomenik Franceta Prešerna nalepili ime madžarskega skladatelja in pianista Franza Liszta. "Orbanizacija je tudi kulturna, ne samo politična," je dejal Jenull.

Ob koncu shoda so med protestnike razdelili t. i. protestne bone, s katerimi so pozvali k protestom tudi naslednji petek. V Ljudski skupščini so ob tem izrazili podporo STA-ju, Radiu Študent, pobudnikom referenduma o noveli zakona o vodah ter Paradi ponosa, ki bo v Ljubljani potekala v soboto.

Shod je sicer minil mirno. Ob policiji so dogajanje spremljali tudi predstavniki Pravne mreže za varstvo demokracije.

Kot so sporočili s Policijske uprave Ljubljana, shod ni bil prijavljen, zato so morali za varnost udeležencev ter za red in mir skrbeti policisti. Pri tem so ugotovili kršitev po zakonu o javnih zbiranjih, zato vodijo prekrškovni postopek zoper organizatorja, ter kršitev iz pristojnosti drugega prekrškovnega organa.