Foto: BoBo
Foto: BoBo

Varuh človekovih pravic je v petek, 28. maja, nenajavljeno obiskal operativno-komunikacijski center PU Ljubljana. S sodelavci je izvedel nadzor nad delovanjem policije ter spremljal njihovo delo in postopke za varovanje javnega reda in miru. Institucija varuha nepravilnosti, povezanih z delom policije na protestih, ni ugotovila, so pri varuhu zapisali v sporočilu za javnost.

"Po podatkih, ki smo jih prejeli neposredno s terena in na podlagi spremljanja videonadzora dogajanja, nismo zaznali, da bi policisti izvajali represivne ukrepe, uporabljali prekomerno silo oziroma kakor koli drugače neustrezno izvajali pooblastila. Protest je potekal mirno, večina protestnikov je nosila zaščitne maske," je dejal Svetina.

Pri varuhu tako ugotavljajo, da so policisti 28. maja zagotavljali varnost udeležencev protestnega shoda, vzdrževali javni red in mir, urejali promet in izvajali druge dejavnosti, vse brez posebnosti.

Varuh bo še spremljal proteste

Z nenapovedanim obiskom in navzočnostjo v štabu PU Ljubljana so po njegovih besedah želeli opozoriti na pomen spoštovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter prispevati k njihovemu spoštovanju tudi v razmerah, kot so množični protesti. Svetina je ob tem napovedal, da bo spremljanje protestov nenajavljeno nadaljeval tudi v prihodnje.

Neustrezne razmere za delo policistov

Varuh ocenjuje, da so razmere za delo policistov v t. i. štabu neustrezne, zato je ministrstvo za notranje zadeve že pozval k njihovi ureditvi. Ministrstvo za notranje zadeve je v 30 dneh dolžno obravnavati ugotovitve varuha in mu poročati o aktivnostih oziroma sprejetih ukrepih.