Foto:
Foto:

S tem po manj kot treh mesecih po koncu obveznega služenja vojaškega roka v Slovensko vojsko poleg prostovoljne rezerve tako uvajajo še nov inštitut vojaka prostovoljca.

Po 13-tedenskem usposabljanju naj bi bili prostovoljci (za zdaj so se prijavili zgolj fantje) usposobljeni za učinkovito preživetje na bojišču in samostojno opravljanje bojnih nalog v različnih razmerah ter dosegli ustrezno raven psihofizične pripravljenosti.

Vojaki bodo lahko odhajali spat domov
Vojaki na prostovoljnem služenju imajo od ponedeljka do petka po 17. uri možnost zapustiti vojašnico in oditi domov, naslednji dan pa se morajo v vojašnici zglasiti do 7. ure. Vojaki prostovoljci pa bodo lahko v vojašnici tudi prespali in se v prostem času ukvarjali s športom, uporabljali knjižnico in podobno. Glede na finančna sredstva in izraženo zanimanje pa jim bo Slovenska vojska (SV) zagotovila tudi druge možnosti za preživljanje prostega časa.

Prostovoljci bodo med usposabljanjem zavarovani
Prostovoljno služenje vojaškega roka je po dolžini in obsegu enako predhodnemu temeljnemu vojaško-strokovnemu usposabljanju, ki ga morajo opraviti kandidati za poklicno opravljanje vojaške službe brez odsluženega vojaškega roka. Vojaki prostovoljci so med služenjem zdravstveno in nezgodno zavarovani, zagotovljeno pa imajo tudi pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter prenočišče.

Kandidat nima pravice do ugovora vesti vojaške dolžnosti
Za prostovoljnega vojaka lahko kandidira državljan Slovenije, ki ne sme biti mlajši od 18 let in starejši od 27 let, biti mora sposoben ali delno sposoben za vojaško službo, ne sme pa mu biti priznana pravica do ugovora vesti vojaški dolžnosti. Tudi ne sme imeti odsluženega vojaškega roka.