Najbogatejši Slovenec Mirko Tuš, ki naj bi bil vreden 550 milijonov evrov, je pot med premožneže začel s trgovino v Slovenskih Konjicah, lani pa se je podal tudi med močne tekmece na telekomunikacijskem trgu. Foto: www.svetlobne-iluzije.si
Najbogatejši Slovenec Mirko Tuš, ki naj bi bil vreden 550 milijonov evrov, je pot med premožneže začel s trgovino v Slovenskih Konjicah, lani pa se je podal tudi med močne tekmece na telekomunikacijskem trgu. Foto: www.svetlobne-iluzije.si
Revija Manager je oceno premoženja izračunala na podlagi dejanske rasti poslovanja, dobičkonosnosti družbe in pričakovanj poslovanja v prihodnosti. Foto: RTV SLO
Ivan Zidar
Ivanu Zidarju je predvsem zaradi koncentracije lastništva v SCT-ju in Glotisu uspel 500-odstotni skok vrednosti premoženja. Foto: MMC RTV SLO
Bine Kordež
Bine Kordež se je po prevzemu Merkurja s 15,7 milijoni uvrstil na 68. mesto lestvice. Foto: RTV SLO
Bogastvo po Slovensko

Lestvico 100 najpremožnejših vsako leto sestavi revija Manager. Med prvimi desetimi je letos nekaj sprememb, izpadla sta Jože Anderlič in Vladimir Polič, lani najbogatejša ženska Alenka Žnidaršič pa je s 14. padla na 24. mesto. Ocena premoženja je sestavljena iz dejanske rasti poslovanja in dobičkonosnosti družbe in pričakovanja uspeha poslovanja v prihodnosti.

1. Mirko Tuš
Mirko Tuš je v okviru svojih družb Engrotuš, Tuš Nepremičnine, Tuš Telekom in Tuš mobil svoje premoženje podvojil in je letos ocenjeno na 550 milijonov evrov. Tuš je svoj razvoj začel z odprtjem trgovine na debelo v Slovenskih Konjicah, ki se je postopoma razširila v Engrotuš, ki je bil, v letu 2000 dvakrat razglašena za najhitrejšo slovensko gazelo. Tuš je postal tretji največji trgovec v Sloveniji, svojo ponudbo pa je razširil še na nepremičnine in se nato je podal med močne tekmece v telekomunikacijah. S prevzemom volje.neta je postal tudi ponudnik mobilne telefonije in medmrežja.

2. Igor Lah
Igor Lah
je v začetku 90. ustanovil eno prvih privatizacijskih združb, zdaj pa je največji lastnik družbe MNP2, ki je še lani nosila ime KS2 Naložbe, ta pa je nastala iz nekdanjih pidov Kompas.Lah je znan tudi potem, da je njegov imperij sistem družb, daljšega ali krajšega življenjskega veka. Lahovo aktivno premoženje naj bi leta 2006 znašalo 145 milijonov evrov, lani pa naj bi naraslo na 250,3 milijona evrov.

3. Darko Horvat
Darko Horvat
je svoje 235,9 milijona evrov vredno premoženje začel kopičiti z ustanovitvijo podjetja Aktiva, ki naj bi do dela pomagalo upokojencem. Kmalu si je premislil in podjetje se je ukvarjalo s prodajo in trgovino. Sledilo je ustanavljanje novih družb in povezovanje z že obstoječimi v tujini. Horvat že dlje časa ne živi več v Sloveniji, svoje premoženje pa obvladuje preko nizozemske družbe Aktiva Holding, ki je lani iz njegove Aktiva Invest, znane po aferi s certifikati, izstisnila male delničarje in jo razpustila. Po neuradnih informacijah naj bi Horvat del deleža v Aktiva Holdingu prodal, še vedno pa naj bi ostal lastnik 17-odstotnega deleža.

Najbogatejših deset :
1. Mirko Tuš - 550 mio. evrov
2. Igor Lah - 250,3 mio. evrov
3. Darko Horvat - 235,9 mio. evrov
4. Daniela Rakovič - 146,1 mio evrov
5. Dari in Vesna Južna - 145,8 mio. evrov
6. Joc Pečečnik - 133,1 mio. evrov
7. Igor Akrapovič - 123,8 mio. evrov
8. Branko Drobnjak - 119,6 mio. evrov
9. Tomaž Lovše - 79 mio. evrov
10. Bahtijar Bajrović - 74 mio. evrov

Rakovičeva, Kolonel, Center naložbe in Laško
Največja neznanka je četrtouvrščena novinka na lestvici najbogatejših Slovencev Danijela Rakovič, ki naj bi bila vredna 146,1 milijona evrov. Rakovičeva naj bi bila po pisanju Managerja le začasna lastnica družbe Kolonel, ki je 77,7-odstotna lastnica lastnica Centra naložbe, ta pa je med lastnicami Pivovarne Laško.

Peta na lestvici Dari in Vesna Južna sta napredovala za 10 mest, saj sta bila lani 15. Zakonca sta lastnika poslovne skupine Perpektiva, ki je znana po hitrem odzivu pri nakupovanju delnic Pivovarne Union. Njuno premoženje je ocenjeno na 145,8 milijona evrov.

Najvišji je skok Ivana Zidarja
Med največjimi povzpetniki je lastnik Sportine Group Bahtijar Bajrovič, ki je bil lani 17. Sportina je imela v letu 2007 izjemno rast, Bajrovič pa se podaja tudi v turizem in obljublja verigo kavarnic (coffee shopov). Največji "povzpetnik" pa je zagotov Ivan Zidar, ki je lani naredil prvi korak k popolnemu obvladovanju SCT-ja. Zidarjevo premoženje se je v primerjavi z lanskim letom povečalo za petkrat, predvsem na račun koncentracije lastništva v SCT-ju in Glotisu, katerega večinski lastnik je Zidar.

Izrinili so jih uspešnejši
Na lestvico se letos ni uvrstila tretjina lanskih bogatašev, vzrok pa ni v slabšem poslovanju, ampak so jih izrinila podjetja z boljšimi rezultati. Izpadel je Rajko Hrvatič, lastnik igralnega salona Carneval, ter lani uspešni družini Pišljar in Galičič.

Med prvimi 30 je veliko finančnikov, poleg Južne še Matjaž Gantar, Branko Drobnak in Bogdan Pušnik. Kot donosna dejavnost se je pokazala trgovina, med proizvajalci pa je spet prvi Igor Akrapovič. Na lestvici so tudi proizvajalec plastičnih vrečk Franc Frelih, izdelovalec oken Janez Ajlec in Rado Snežič, ki se ukvarja z reciklažo odpadnih kovin, bolj pa je znan kot preiskovanec zaradi suma utaje davkov. Pol leta po menedžerskem odkupu Merkurja je na lestvici tudi Bine Kordež.

Bogastvo po Slovensko