Novi prometni minister Radovan Žerjav bo zamenjal prvega moža Darsa Rajka Siročiča (na sliki). Foto: www.dars.si
Novi prometni minister Radovan Žerjav bo zamenjal prvega moža Darsa Rajka Siročiča (na sliki). Foto: www.dars.si
V ozadju zamenjave vodstva naj bi bila po mnenju nekaterih posebna obravnava slovenskih gradbenih podjetij, zlasti SCT-ja. Foto: RTV SLO
Prevetritev v vodstvu Darsa

Žerjav je povedal tudi, da ima pri svojih ukrepih podporo premierja Janeza Janše, vendar po njegovih besedah nova imena za vodilni položaj v Družbi za avtoceste RS še niso usklajena.

Siročič po ministrovem mnenju ni naredil nobenih napak, a do zamenjave mora priti, saj je uprava Darsa pod velikim pritiskom medijev in Žerjav je prepričan, da nobena uprava pod takim pirtiskom ne more delati normalno. Če je kdo pod pritiskom, lahko potegne kakšno nepremišljeno potezo, to pa želimo preprečiti, je kot razlog za zamenjavo povedal minister. Neuradno naj bi bile zamenjave povzane z velikimi podražitvami avtocestnega programa. Sicer je to predsednik nadzornega sveta Darsa Franci Slak odločno zanikal.

Avtocestni odseki vse dražji in dražji
"Težav s projekti, ki sem jih sam zagnal, nimam. Zapuščina, denimo predor Šentvid, ni lahka, a moram kot prvi mož Darsa nositi tudi to breme," je Siročič dejal za časopis Finance, potem ko se je kot glavni razlog za izgubo stolčka v medijih omenjala predvsem podražitev gradnje šentviškega predora.

Z zamenjavo naj bi omejili dozdajšnjo prakso gradbenih podjetij, predvsem SCT-ja, ki z aneksi k pogodbam močno povečujejo stroške za gradnjo cest, trdijo poznavalci. A je minister Žerjav zanikial, da bi bila zamenjava Siročiča povezana s SCT-jem in njegovemu predsedniku uprave Ivanu Zidarju.

Medtem pa Zidar pravi, da mu vodstvo Darsa nikoli ni bilo naklonjeno, niti tedaj, ko ga je vodil Janez Božič, njegov nekdanji podrejeni.

V pričakovanju razširjenega nadzornega sveta
Še pred zamenjavo Siročiča naj bi predvidoma prišlo do razširitve nadzornega sveta v skladu s pred meseci sprejetimi statutarnimi spremembami. Zdajšnjim šestim nadzornikom naj bi se v kratkem pridružili trije novi člani.

"Kot vem, se nam bodo pridružili strokovnjaki," trdi predsednik nadzornega sveta Darsa Franci Slak (NSi), ki meni, da tudi v novi sestavi podpora njegovemu predsedovanju ne bi smela biti vprašljiva.

Prevetritev v vodstvu Darsa