Socialni partnerji so sedli za mizo, da bi se uskladili o ukrepih iz pakta za evro. Foto: MMC RTV SLO
Socialni partnerji so sedli za mizo, da bi se uskladili o ukrepih iz pakta za evro. Foto: MMC RTV SLO

Vlada bo na četrtkovi seji nadgradila okvir pakta za evro s konkretnimi slovenskimi ukrepi, je po seji Ekonomsko-socialnega sveta dejal državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Miloš Pavlica.

Celovitejši projekt pokojninske in zdravstvene reforme, reforme javnega sektorja in davčnega sistema, povečanje konkurenčnosti gospodarstva, fleksibilnosti trga dela itd., ki jih bo ocenila kot potrebne, bo takoj po seji posredovala socialnim partnerjem.

Junija v Bruselj
Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je dodala, da bodo dokument z usklajenimi ukrepi junija posredovali v Bruselj. Takrat bodo namreč predsedniki vlad držav članic območja evra sprejemali pakt.

"Predsednik vlade nam je danes ponudil roko dialoga. Ta dialog pa bomo ocenili glede na rezultat, ki ga bo prinesel," je današnjo sejo komentiral predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič.

Semolič načeloma za pakt
ZSSS po njegovih besedah podpira cilj, da se v Sloveniji postavi mejo javnemu dolgu. Prav tako je naklonjen tudi cilju znižanja javnofinančnega primanjkljaja pod tri odstotke bruto domačega proizvoda.
"Imamo pa resen pomislek, da je leto 2013 za dosego tega cilja realno. Kajti če bi šli tako hitro z zniževanjem proračunskega primanjkljaja, bi to zagotovo prizadelo mnoge socialne pravice, torej pravice, ki se financirajo iz proračuna," je dejal.

Na drugi strani so sindikati proti odpravi indeksacije plač. To bi bila napaka, je menil Semolič, in dodal, da bi to pomenilo zamrznitev delavskih plač. Poleg tega so sindikati tudi proti uvedbi harmonizacije pokojninskih sistemov.
"Kajti če to uvedemo, moramo biti dosledni in uvesti harmonizacjo plač v skladu s severnoevropskimi državami, harmonizacijo varstva pri delu, skrb za zdravje in še kaj," je zatrdil.
Delodajalci želijo večjo konkurenčnost
Generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole je po seji dejal, da delodajalci pričakujejo sprejetje takšnih ukrepov v okviru pakta, ki bodo spodbudili gospodarstvo oz. njegovo konkurenčnost.