Pahor poudarja, da so vsa vabila strankam neformalna, saj še ni uradni kandidat za mandatarja. Foto: MMC RTV SLO
Pahor poudarja, da so vsa vabila strankam neformalna, saj še ni uradni kandidat za mandatarja. Foto: MMC RTV SLO
Stranke naj bi se o koaliciji neformalno usklajevale prihodnji teden, je pojasnil prvak SD-ja. Foto: MMC RTV SLO

Najverjetnejši kandidat za mandatarja je v Odmevih pojasnil, da bo nepriljubljenih ukrepov še več. Obljubil je, da bo vlada vodila razvojno politiko, ne pa pasivne socialne politike, kar po njegovih besedah pomeni, da se bo v času gospodarske negotovosti sorazmerno preneslo bremena krize.

V tem kontekstu bi SD na primer zmanjšal plače menedžerjev v nadzornih svetih, znižal sejnine, odpravil nagrade ipd.

Nekadrovanje tudi v koalicijski pogodbi?
Pahor je znova poudaril, da kadrovskega cunamija ne bo. Po njegovih besedah o tem govori tudi njihov osnutek koalicijske pogodbe, ki je danes že romal v roke prvakov Zaresa, LDS-a, DeSUS-a in SLS-a. V njem piše, da se morajo podpisniki koalicijske pogodbe zavezati, da ne bo kadriranja v upravah oz. na vrhu državnih direktoratov. Direktorji naj bi ostali, zamenjave pa naj bi se zgodile le, če bodo slabo delali in bodo pristojni ministri predloge za zamenjave pisno utemeljili.

Na vprašanje, zakaj je osnutek tako splošen, je Pahor odgovoril, da zato, ker SD ni želel omejiti manevrskega prostora morebitnim partnerjem. Stranka namreč želi konkretne predloge vseh povabljenih, je zatrdil.

Glede Hrvaške treba počakati na ugotovitve mešane komisije
Beseda je tekla tudi o odnosih s Hrvaško. Najverjetnejši mandatar je dejal, da je dediščina odhajajoče vlade na tem področju dobra. Počakati namerava, da se konča delo mešane komisije (to naj bi se zgodilo pred božičem). Če bo ta predlagala, da se odprta vprašanja med državama reši pred nekom tretjim, in če bo sprejeto načelo pravičnosti, bo to predstavljeno predsednikom strank in parlamentu, ki bo o tem razsojal.

Glede sodniške stavke je dejal, da je treba pretehtati vse možnosti in da si država ne more privoščiti situacije, v kateri sodniki niso zadovoljni. Prav tako se sodnikom ne sme v vsem popustiti. To pomeni, da bo potreben "razumen kompromis".