Prvak SD-ja je z izidom volitev zadovoljen. Obljublja, da bo poskušal upravičiti pričakovanja volivcev, tudi tistih, ki so glasovali za SDS. Foto: MMC RTV SLO
Prvak SD-ja je z izidom volitev zadovoljen. Obljublja, da bo poskušal upravičiti pričakovanja volivcev, tudi tistih, ki so glasovali za SDS. Foto: MMC RTV SLO
Gregor Golobič
Zares bo predlagal, da se v koalicijsko pogodbo vključi predloge za popravke volilnega sistema. Gregor Golobič meni, da največjo težavo predstavljajo okraji, saj so stranke izenačene, kandidati pa ne. Foto: MMC RTV SLO
Katarina Kresal
Predsednica LDS-a Katarina Kresal je poudarila, da se mora politika umakniti od tam, kamor ne sodi. Foto: MMC RTV SLO

Res je, da je naš program za nihaj bolj levo kot desno, saj smo socialno usmerjeni.

Karl Erjavec, DeSUS

Vsaka opcija ima pravico postaviti svoje ljudi. Svojemu bolj zaupaš kot drugemu, cel svet dela tako.

Zmago Jelinčič (SNS) o kadrovskem cunamiju

Vsaka stranka išče podporo pri javnih mnenjskih voditeljih. To je normalno.

Bojan Šrot (SLS)

Prvo povolilno soočenje prvakov strank na TV Slovenija; med njimi ni bilo Janeza Janše, saj je imel SDS v tem času klavzuro stranke, ni dalo jasnih odgovorov o sestavi bodoče koalicije.

Najverjetnejši mandatar Borut Pahor (SD) je dejal, da ne nasprotuje široki koaliciji, a ne za ceno neizvedljivih obljub. Pahor meni, da število glasov v DZ-ju ne pove veliko o tem, kako trdna bo koalicija, ampak je pomembnejša vsebina koalicijske pogodbe, katere osnutek v SD-jevem štabu že pripravljajo. "Pogodba bo kratka, razumljiva javnosti v svojih ciljih", je dejal Pahor in med vsebinskimi temami omenil dvig konkurenčnosti gospodarstva, reforme zdravstva in preučitev možnosti spremembe pokojninske reforme.

Katarina Kresal (LDS) je med prioritetami prihodnje vlade izpostavila predvsem vrnitev zaupanja v sodišča, enakost pred zakonom in pravno državo. Nujna se ji zdi tudi reforma zdravstvenega sistema.

Gregor Golobič (Zares) je prepričan, da prihodnja vlada ne bo mogla izbirati prioriet, ker je veliko stvari, s katerimi se bo morala ukvarjati.

Bojan Šrot (SLS) pričakuje, da bo vlada zadržala strateške dele gospodarstva v državnih rokah, med njimi banke in strateško infrastrukturo, tudi Telekom. Meni, da finančna kriza v Evropi ne bo tako huda kot v ZDA, Slovenija pa se mora preusmeriti tudi na druge trge, med njimi Balkan in države nekdanje Sovjetske zveze.

Zmago Jelinčič (SNS) prioritete prepušča vladi, Karl Erjavec (DeSUS) pa meni, da se je treba pred gospodarsko krizo, ki po njegovem mnenju prihaja tudi v Slovenijo, zaščititi s krepitvijo socialne države, zdravstva in šolstva.

Pahor: Koalicija enakopravnih
Pahor je dejal, da se bo pogovarjal z vsemi parlamentarnimi strankami, že v sredo s prvakom SNS-a Zmagom Jelinčičem, konec tedna pa z Janezom Janšo (SDS), saj bi si znova želel nekakšnega partnerstva za razvoj. "Koalicija bo koalicija enakopravnih," zatrjuje Pahor.

DeSUS bo trd pogajalec
Konkretnih dogovorov o tem, kdo bo sodeloval v koaliciji še ni, forrmalni pogovori se bodo začeli pozneje. Karl Erjavec (DeSUS) je dejal, da "ima občutek, da bodo povabljeni v koalicijo", na vprašanje o tem, ali drži, da bo stranka "draga" partnerica, pa je dejal, da se bodo trdo pogajali, saj je njihov cilj boljše življenje upokojencev. Dejal je, da stranka vedno poskuša sodelovati v vladi, sicer ne more uresničevati reform.

Jelinčič: Ne želijo nas v koaliciji
Bojan Šrot (SLS) je dejal, da povabila v koalicijo niso dobili in da bo imel glavno besedo pri tem glavni odbor stranke. Zmago Jelinčič (SNS) pa je dejal, da naj jih niti ne bi želeli v koaliciji, kar pa naj bi bilo za stranko še bolje.

Slabosti proporcionalnega sistema
Prvaki strank so govorili tudi o slabostih volilnega sistema. Gregor Golobič (Zares) je dejal, da so slaba stran sistema okraji, saj so stranke na volitvah sicer izenačene, kandidati pa ne. Volilni sistem bi tako moral doživeti popravke, s čimer se ne strinjata Erjavec in Jelinčič. Erjavec sistema ne bi spreminjal, za Jelinčiča pa je proporcionalni sistem evropska norma.

Pahor: Kadrovskega cunamija ne bo
Pahor je ponovil obljubo, da kadrovskega cunamija ne bo, treba bo pa postaviti kriterije, po katerih bodo sposobni ljudje lahko ostali na svojih mestih. Golobič (Zares) pa je prepričan, da bo do nekaterih sprememb moralo priti. Izpostavil je primer malih delničarjev, ki v nadzornih svetih nimajo predstavnikov.

Spremebe na podoročju medijev?
Prvaki strank so govorili tudi o vprašanju koncentracije lastništva medijev in nujnosti umika politike iz medijev. Katarina Kresal je dejala, da bo treba spremeniti zakon o RTV-ju in zakon o medijih. Gregor Golobič pa meni, da bo pri spremembah treba upoštevati stroko, ki je zdajšnjemu zakonu nasprotovala. Prvaki strank so prepričani, da je pred spremembo nujna široka javna razprava.

Res je, da je naš program za nihaj bolj levo kot desno, saj smo socialno usmerjeni.

Karl Erjavec, DeSUS

Vsaka opcija ima pravico postaviti svoje ljudi. Svojemu bolj zaupaš kot drugemu, cel svet dela tako.

Zmago Jelinčič (SNS) o kadrovskem cunamiju

Vsaka stranka išče podporo pri javnih mnenjskih voditeljih. To je normalno.

Bojan Šrot (SLS)