V SDS-u in NSi-ju opozarjajo na skrb vzbujajoče razmere v pravosodju. Foto: BoBo
V SDS-u in NSi-ju opozarjajo na skrb vzbujajoče razmere v pravosodju. Foto: BoBo

Z izredno sejo želijo v obeh strankah spomniti na nepravilnosti pri imenovanju generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva Boštjana Škrleca. Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je namreč presodila, da sta nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar in generalni državni tožilec Zvonko Fišer ravnala koruptivno.

Poslanec SDS-a Vinko Gorenak je dejal, da je na čelu tožilstva še vedno "oseba, ki je ravnala koruptivno", dodal pa je še, da so nepravilnosti v postopku ugotovili še trije organi.

Državnotožilski svet je temo na predlog pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča sicer načel, a za zdaj ni sprejel nobene odločitve, je dejal Gorenak. Glede na njegovo dosedanje ravnanje pa po mnenju poslanca SDS-a predloga za razrešitev ni pričakovati.

NSi: Nihče ne odgovarja za svoja dejanja
Da je stanje v pravosodju skrb vzbujajoče, pravijo tudi v NSi-ju. Poslanka Iva Dimic je dejala, da je stanje problematično zlasti zato, ker nihče od funkcionarjev za svoja dejanja ne odgovarja. Prav tako po njenih besedah ne delujejo notranji nadzorni mehanizmi.

Ko so pristojni organi ugotovili nepravilnosti, so v NSi-ju pričakovali Fišerjev takojšnji odstop. Kot je dejala Simona Dimic, lahko tako odgovorno mesto zaseda le človek z visoko osebnostno in moralno integriteto, ki bo drugim v zgled. Fišerjevo ravnanje pa po njenem mnenju dodatno zmanjšuje že tako nizko zaupanje v institucije pravne države.

SDS zahteva sejo o Fišerju in Zalarju
SDS zahteva sejo o Fišerju in Zalarju