Predsednik vlade Janez Janša je listo 12 kandidatov za ministre nove vlade javnosti predstavil v petek, v parlamentarno proceduro pa jo je vložil v soboto. Foto: BoBo
Predsednik vlade Janez Janša je listo 12 kandidatov za ministre nove vlade javnosti predstavil v petek, v parlamentarno proceduro pa jo je vložil v soboto. Foto: BoBo
Gregor Virant
Predsednik DZ-ja Virant je za generalno sekretarko parlamenta znova predlagal Prelesnikovo, ki je funkcijo opravljala v zadnjem mandatu. Foto: MMC RTV SLO

Dopoldne se je odboru za notranje zadeve predstavil kandidat za ministra za notranje zadeve Vinko Gorenak (SDS), odboru za kmetijstvo pa kandidat za ministra za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič (SLS).

Svoj načrt dela je pristojnemu odboru predstavil kandidat za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav (SLS), ki je bil potrjen z 12 glasovi za in enim proti. Pristojni odbor je Žigo Turka (SDS) potrdil kot kandidata za ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.

Parlamentarna komisija za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu je zaslišala ter potrdila kandidatko za ministrico brez resorja Ljudmilo Novak (NSi). Zadnjega so na pristojnem odboru potrdili kandidata za ministra za infrastrukturo in prostor Zvonka Černača (SDS).

Zaslišanja kandidatov za ministre se bodo nadaljevala v četrtek. Pred pristojnimi odbori bodo takrat zaslišani še kandidat za ministra za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak (SDS), kandidat za ministra za obrambo Aleš Hojs (NSi), kandidat za ministra za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič (Lista Virant) in kandidat za ministra za zdravje Tomaž Gantar (DeSUS). Predstavila se bosta tudi kandidat za ministra za finance Janez Šušteršič (Lista Virant) in kandidat za zunanjega ministra Karl Erjavec (DeSUS).

DZ o ministrski ekipi na izredni seji
Državni zbor bo o celotni 12-članski ministrski ekipi odločal na izredni seji, ki bo v petek. Predsednik vlade Janez Janša je listo 12 kandidatov za ministre nove vlade javnosti predstavil v pretekli petek, v parlamentarni postopek pa jo je vložil v soboto, ko je začela veljati tudi novela zakona o vladi.

V petek tudi o sedmih novih poslancih
Ker je med kandidati za ministre sedem poslancev, bo moral DZ po njihovem imenovanju potrditi mandate nadomestnim poslancem. To pa bodo storili že na petkovi seji. Če bo ministrska ekipa izvoljena, bo namesto Radovana Žerjava (SLS) v poslanske klopi sedla Jasmina Opec, namesto Franca Bogoviča (SLS) pa Roman Žveglič. Karla Erjavca (DeSUS) bo nadomestila Marija Plevčak, Ljudmilo Novak (NSi) pa Janez Vasle. V vrstah poslancev SDS-a bo Zvoneta Černača zamenjal Vitoslav Türk, Vinka Gorenaka Gregor Pivec, Andreja Vizjaka pa Damjana Petavar Dobovšek.

Virant želi obdržati Prelesnikovo
Sicer pa je na kolegiju predsednik DZ-ja Gregor Virant želel na petkovo sejo uvrstiti tudi odločanje o ponovnem imenovanju Mojce Prelesnik za generalno sekretarko parlamenta. Prelesnikova je na tem mestu zadnja tri leta, Virant pa jo znova predlaga, ker je prepričan, da je strokovnjakinja, ki je službe DZ-ja v zadnjih treh letih dobro vodila, rezultati njenega dela pa so vidni. Poleg tega pa Virant, kot pravi, zagovarja stališče, da ljudje, ki svoje delo dobro opravljajo, ostanejo na svojih funkcijah.

Koalicija nasprotuje Virantu in želi pogovore
A njegov predlog ni naletel na podporo koalicijskih partnerjev SDS-a, NSi-ja, SLS-a in DeSUS-a, saj so njihovi predstavniki opozarjali, da se želijo v poslanskih skupinah s kandidatko pred odločanjem pogovoriti. Tako je vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer predlagal, da o imenovanju generalne sekretarke ne bodo odločali v petek, ampak bodo takrat sejo prekinili in jo nadaljevali v torek, vmes pa se bo Prelesnikova lahko predstavila poslanskim skupinam.

Kljub temu v koalicijskih strankah SDS, SLS, DeSUS in NSi predloga niso podprli, ampak so se glasovanja vzdržali, a ker so za predlog glasovali v Listi Virant, Pozitivni Sloveniji, SD-ju in narodni skupnosti, je bil sprejet.