Janša je dobil mandat za sestavo vlade. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Janša je dobil mandat za sestavo vlade. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Državni zbor izvolil mandatarja

"Podpisali smo koalicijsko pogodbo za Slovenijo. To je bilo pogumno dejanje glede na razmere, v katerih smo. To je zmaga razuma. To je bila edina racionalna odločitev po zapletih, ki so nastali po predčasnih volitvah," je takoj po izvolitvi poslancem dejal novopečeni mandatar.

MMC je poročal:
Janša izvoljen z 51 glasovi
Predstavitev programskih zasnov vlade
Odzivi na izvolitev: Türkove želje Janši
Analitika za MMC: Presenečenj ni pričakovati

Janša: Naša roka je ponujena
Prejšnjemu mandatarju Borutu Pahorju se je zahvalil za opravljeno "težko delo" v "težkem mandatu. "Pred nami so veliki izzivi. Takšni izzivi, ki jih lahko zmoremo samo skupaj. Prisluhnite mojemu apelu po sodelovanju, naša roka je ponujena," je sklenil nagovor pred DZ-jem.

Zbranim novinarjem je še izjavil: "Rezultat glasovanja je v okviru pričakovanj, enako tudi razprava. Veseli me, da smo se v veliki meri poenotili glede stanja v Sloveniji. Vsaj približno obstaja soglasje, o tem, kje Slovenija makroekonomsko in socialno je. Na tej podlagi bo lažje iskati rešitve, za tiste najbolj nujne ukrepe."

Janša poudaril pomen pravičnosti ukrepov
Ti koraki so po njegovem mnenju stabilizacija javnih financ, sprejetje ukrepov, ki bodo omogočili gospodarsko rast in na tej podlagi ustvarjanje pogojev za rast zaposlovanja. Vlada se bo, kot pravi, trudila, da bodo vsi ti ukrepi izvedeni ob upoštevanju načela pravičnosti.

Janša se je zahvalil koalicijskim partnerjem in zatrdil, da jim je v relativno kratkem času poleg temeljnih koalicijskih ciljev uspelo poenotiti tudi konkretne ukrepe. "Pričakujte pa v nadaljevanju manj razprav in tudi manj tiskovnih konferenc. Upajmo, da boste namesto tega lahko večkrat poročali o dobrih rezultatih," je zatrdil Janša.

Državni zbor izvolil mandatarja