Minister za notranje zadeve Gregor Virant računa na razum in dobro voljo za ustrezen dogovor. Foto: BoBo
Minister za notranje zadeve Gregor Virant računa na razum in dobro voljo za ustrezen dogovor. Foto: BoBo
Stavka
"Politična elita ni z ničimer posegla v svoje bonitete, temveč v revščino potiska zgolj delavski razred," so prepričani na PSS-ju. Foto: BoBo

Stavkovni odbor PSS-ja namreč ugotavlja, da je dozdajšnji potek pogajanj z vlado neučinkovit in nezadovoljiv, med drugim opozarjajo na to, da se vladna pogajalska skupina, imenovana za ločena pogajanja, sploh še ni začela pogajati s PSS-jem. Prav tako se vlada ni opredelila do predlogov PSS-ja.

Obenem pa opozarjajo tudi na to, da vlada ni dala nikakršnih zagotovil za povečanje sredstev mase za plač, ki bi jih morala glede na sporazum, sklenjen med PSS-jem, sindikatom policistov Slovenije (SPS) in vlado.

Nasprotno pa je minister za notranje zadeve Gregor Virant prepričan, da v tem trenutku "nima smisla zaostrovati stavkovnih dejavnosti", med drugim tudi zaradi tega, ker so s sindikati sredi pogajanj. Virant je pojasnil, da se vlada s PSS-jem pogaja tako skupaj z drugimi sindikati kot tudi ločeno, na zadnjem sestanku pretekli četrtek pa Virant ni dobil občutka, da obstaja taka težava, zaradi katere bi morali zaostrovati stavko.

Sicer pa so v stavkovnem odboru kot nesprejemljive označili predlagane ukrepe vlade. Po navedbah PSS-ja bi predlagano znižanje dodatka na delovno dobo in znižanje plačnih razredov za dva odstotka pomenilo v povprečju znižanje osnovnih plač pri nepooblaščenih delavcih za 6,4 odstotka. Za policiste pa bi predlagani ukrepi po navedbah PSS-ja pomenili 7,7-odstotno znižanje osnovnih plač.

Obenem v PSS-ju navajajo, da politične elite niso z ničimer posegle v svoje bonitete in plače ter tako pripomogla k stabilizaciji javnih financ, temveč v revščino potiskajo zgolj delavski razred.

Virant sicer pritrjuje, da so predlagani vladni ukrepi najbolj prizadeli sindikate tistih dejavnosti, kjer je veliko dela v neugodnem delovnem času, kot je denimo ob praznikih, zato je obljubil, da bo vladna stran skrbno preučila nabor ukrepov in jih poskušala zastaviti tako, da se nihče ne bo počutil bolj prizadetega od drugih.

Zaradi nestrinjanja s predlaganimi ukrepi vlade in nezadovoljstvom z dozdajšnjim potekom pogajanj so v PSS-ju napovedali, da bodo od danes pa do 5. maja zaostrili vse stavkovne dejavnosti po Sloveniji.