Foto:
Foto:

Poudaril je, da je bilo proti odgovornim na tem tožilstvu med letoma 1990 in 1993 vloženih 29 kazenskih ovadb, vse pa so bile neuspešne.

"Posebej poudarjam, da že vnaprej zavračam odgovor v smislu izgovarjanja na sodišče, ki naj bi bilo odgovorno za končen rezultat posameznih zadev, in trdim, da je posamezni kazenski primer odsev skupnega dela predhodnih organov," je med drugim povedal Pukšič ter dodal, da je namen njegovega predloga o uvedbi strokovnega nadzora v tem, da se ugotovi, kako so bile obtožbe pripravljene in utemeljene. Po njegovem prepričanju je nemogoče, da bi bilo vseh 29 policijskih ovadb neuspešnih, pač pa gre za sporno in nepravilno delo sodišča in tožilstva.

Kot glavna odgovorna za zlom Elana je izpostavil Uroša Aljančiča in Pavla Kodra. Pukšič je med letoma 1996 in 2000 vodil parlamentarno preiskovalno komisijo o sumu zlorabe javnih pooblastil v privatizaciji Elana.

Po poročanju Televizije Slovenija tožilka Cerarjeva zahteve Pukšiča še ni želela komentirati, češ da ne pozna podrobnosti. Dodala pa je, da so se vsi postopki pravnomočno že končali na sodišču.