Inšpektorat v Mariboru ne bo izdajal plačilnih nalogov za prekoračitev hitrosti, vse dokler ne bo podano mnenje in končan nadzor pristojnih institucij o primernosti javno-zasebnih radarjev v Mariboru. Foto: JZZPR Maribor
Inšpektorat v Mariboru ne bo izdajal plačilnih nalogov za prekoračitev hitrosti, vse dokler ne bo podano mnenje in končan nadzor pristojnih institucij o primernosti javno-zasebnih radarjev v Mariboru. Foto: JZZPR Maribor

Iz kabineta mariborskega župana so sporočili, da Medobčinski inšpektorat in redarstvo Maribor od 16. oktobra 2012 oziroma od začetka delovanja avtomatske detekcije hitrosti vozil evidentira vse domnevne prekoračitve hitrosti na merilnih napravah in jih obravnava na način in v rokih, kot jih predvideva Zakon o prekrških.

V prvih dveh mesecih skoraj 70 tisoč prekoračitev
V prvih dveh mesecih meritev je bilo skupaj evidentiranih 68.757 prekoračitev hitrosti. Skoraj polovica oziroma 45 odstotkov vseh detektiranih prekoračitev je na Meljski cesti, druge lokacije merilnikov hitrosti (preostala križišča) ne izstopajo iz povprečja. Prekoračitve nad 10 km/h - globa in kazenske točke - predstavljajo približno 12 odstotkov vseh prekoračitev in so v upadanju.

Globe v kar 88 odstotkih primerov
Vse drugo so prekoračitve do 10 km/h, za katere je zagrožena le globa, ki statistično predstavljajo kar 88 odstotkov vseh zaznanih prekoračitev. Hujših prekrškov po Zakonu o pravilih cestnega prometa - prekoračitve nad 30 km/h - je zaznanih 221 in prav tako upadajo. Do zdaj še ni bilo izdanih plačilnih nalogov za prekoračitve hitrosti. Vsi postopki tečejo v skladu z Zakonom o prekrških, so še sporočili.

Pristojne državne institucije izvajajo nadzor zakonitosti glede sklenjene pogodbe javno-zasebnega partnerstva med Mestno občino Maribor in podjetjem Iskra Sistemi v zvezi s projektom "Nadgradnja in avtomatizacija cestnega prometa v Mestni občini Maribor".

Nadzor zakonitosti izvaja več institucij
Trenutno poteka nadzor zakonitosti, ki ga je napovedala Komisija za preprečevanje korupcije. Ta je napovedala tudi ničnostno tožbo pogodbe o JZP-ju, ki jo bo vložilo Državno pravobranilstvo. Nadzore so napovedali tudi Računsko sodišče, Ministrstvo za finance RS in informacijska pooblaščenka.

Še čakajo na odgovor pravosodnega ministrstva
Medobčinski inšpektorat in redarstvo Maribor je na začetku decembra 2012 zaprosil Ministrstvo za pravosodje in javno upravo (MPJU) za mnenje glede pravnih posledic izdanih plačilnih nalogov, če bi državne institucije ugotovile nepravilnosti in morebitno ničnost pogodbe o JZP-ju v sodnem postopku. Na odgovor MPJU-ja še čakajo, so še zapisali v sporočilu za javnost iz kabineta mariborskega župana.