Foto:
Foto:

Gre za semikarbazid, kemikalijo, ki pri živalih povzroča raka, pri ljudeh pa ni bila testirana. Čeprav ne vedo, kakšne količine semikarbazida so prešle v pakirano hrano in kakšne so posledice za zdravje ljudi, znanstveniki menijo, da gre za neznatno možnost obolenja.

Omenjeno kemikalijo so našli v določenih živilih, pakiranih v vakuumsko zapečatenih kozarcih s kovinskimi pokrovi in plastičnimi tesnili, ki jih po vsem svetu uporabljajo že več kot 20 let. Dnevno, ocenjujejo strokovnjaki, prek tovrstne hrane otrok zaužije vsaj 40.000-krat manjšo količino semikarbazida od tiste, ki so jo dali mišim pri raziskovanju rakotvornosti.

Kljub temu bi bilo zmanjšanje prisotnosti semikarbazida v otroški hrani - takoj ko bo tehnološki napredek to omogočal - zelo priporočljivo, opozarjajo strokovnjaki ter proizvajalce pozivajo, naj začnejo spreminjati tudi pokrove na ostalih pakiranih izdelkih.

Največje koncentracije v otroški hrani
Semikarbazid so namreč odkrili tudi v ustekleničenih živilih, kot so sadni sokovi, marmelade, sterilizirana zelenjava, kumarice, majoneza, gorčica in omake. V otroški hrani so našli največje koncentracije, najverjetneje zato, ker je stik med hrano in pokrovom tesnejši - kozarci so manjši, vrat pa mora biti kljub temu dovolj širok, da vanje lahko sežemo z žlico.

Semikarbazid naj bi po prepričanju strokovnjakov nastajal med toplotno obdelavo, s katero proizvajajo plastična tesnila v pokrovih za steklene kozarce in steklenice, pri kateri kemikalija očitno prehaja iz plastike v hrano.

Nizko tveganje
Evropska agencija za živila in prehrano Evropski komisiji priporoča, naj sproži program za nadzor nad živilsko industrijo, s katerim bo zagotovila, da bodo proizvajalci čimprej zamenjali neustrezni tip pokrovov, in sicer najprej pri otroški hrani. Staršem pa sporoča, naj zaradi semikarbazida ne nehajo kupovati otroške hrane, saj gre za izjemno nizko tveganje, sicer pa so na ta način pakirana živila odlično zaščitena pred bakterijami in drugimi nevarnimi sredstvi.