Čistilci so imeli veliko delo. Foto: BoBo
Čistilci so imeli veliko delo. Foto: BoBo
Maribor
V središču Maribora je gorelo. Foto: MMC RTV SLO
Policija
Poškodovanih je bilo okoli 18 policistov. Foto: MMC RTV SLO

Generalni direktor policije Stanislav Veniger je pozno zvečer prek družbenega omrežja Twitter sporočil, da so samo v Mariboru, kjer se je v središču mesta po nekaterih podatkih zbralo od 15 do 20 tisoč ljudi, pridržali okoli 120 nasilnežev. Poleg 20 policistov, od katerih nobeden ni ostal v bolnišnični oskrbi, naj bi bilo poškodovanih še več kot deset protestnikov.

Nasilneži so se sicer znesli tudi nad mariborskim Rotovžem, kjer so pokale šipe, petardo in baklo je razneslo očitno tudi v pisarni občinske stavbe. Pred njo pa so izruvani stebrički, steklo na tleh, razbitih je več oken, je poročala novinarka MMC-ja Ana Svenšek.

Policija je poleg tega prek Twitterja sporočila, da so v bližini shoda našli več nevarnih predmetov: lesene in teleskopske palice, bencin, granitne kocke, plinske maske.

Škodo pa so povzročili tudi protestniki v Celju, ki so razbili več stekel na občinski zgradbi. Po prvih ocenah naj bi bilo škode za štiri tisoč evrov.

V ponedeljek so protesti potekali v več slovenskih krajih - v Ljubljani, na Ptuju, Ravnah na Koroškem in v Trbovljah, a nasilja na srečo ni bilo. Nekaj manjših incidentov se je zgodilo v Celju, kjer so pridržali 13 protestnikov.

Danes protesti na Gorenjskem
Danes bodo znova protestirali na Jesenicah, kjer bo shod potekal pod geslom Za pravno državo in z grobarji jeseniškega hokeja v zapor, protestniki pa naj bi se zbrali ob 18. uri pri občini na parkirišču. Omenjena spletna stran, ki ima na družbenem omrežju Facebook 1.600 sledilcev, udeležence poziva, da se shod izvede mirno in strpno, pirotehnična sredstva pa naj pustijo doma, kakor vse druge predmete, ki ne sodijo na mirne shode.

Gorenjski policisti so prav tako udeležence protestov pozvali, naj svoja stališča izražajo mirno in strpno. Obenem pa gorenjski policisti organizatorje shodov pozivajo, naj jih predhodno prijavijo na policijski postaji, s čimer bi policisti lažje skrbeli za varnost na shodih.

Spodaj si lahko ogledate nekaj fotoutrinkov sinočnjega dogajanja in videoposnetek, na katerem so neznanci uničili še en mariborski radar - tokrat tako, da so ga izruvali z avtomobilom. Vir: YouTube.