Eva Irgl je vložila novo pobudo za ustavno presojo glede datuma izvedbe referenduma o arhivski noveli. Foto: BoBo
Eva Irgl je vložila novo pobudo za ustavno presojo glede datuma izvedbe referenduma o arhivski noveli. Foto: BoBo

Kot sporočajo v SDS-u, Irgl sodišču predlaga, da zadevo obravnava absolutno prednostno in da do dokončne odločitve zadrži izvajanje navedenega odloka in s tem potek rokov za opravila, ki so potrebna za izvedbo zakonodajnega referenduma. V nasprotnem primeru bi po mnenju stranke "lahko nastale težko popravljive škodljive posledice, ki jih ne bi bilo mogoče odpraviti".

Irgl je predlagala tudi, da se referenduma izvede hkrati z rednimi lokalnimi volitvami. To bi po mnenju stranke pomenilo "najnižje možne stroške za referendum in najvišjo možno udeležbo, kar tudi sledi naravi zavrnilnega referenduma".

8. junij, ki ga za izvedbo referenduma predvideva omenjeni odlok, je za Irglovo neprimeren datum. Po njenem mnenju je "večina koalicijskih poslancev pri določitvi 8. junija kot dneva, ki šteje kot dan referendumskega glasovanja, ravnala protiustavno, arbitrarno in samovoljno".

Eva Irgl je, sporočajo v SDS-u, predlagala še, da "zagotovi varstvo človekovih pravic in odloči o dnevu glasovanja na referendumu, ki naj sledi predlogu pobudnice".

Ali z evropskimi ali lokalnimi volitvami
V SDS-u so sicer želeli, da bi se referendum izvedel 25. maja hkrati z volitvami v Evropski parlament. DZ je ob obstrukciji poslancev in poslank SDS-a sicer sprejel odlok, ki določa, da bo referendum o arhivih 8. junija.