Zapleti z imenovanjem generalnega direktorja se na RTV Slovenija vrstijo že od razpisa leta 2014, ko je svet sprva za direktorico izbral Natašo Pirc Musar. Izbiro je nato zaradi napačne sestave sveta razveljavil in Marka Fillija imenoval za vnovičen mandat. Sprva je zavod vodil s polnim mandatom, od maja pa je vršilec dolžnosti. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Zapleti z imenovanjem generalnega direktorja se na RTV Slovenija vrstijo že od razpisa leta 2014, ko je svet sprva za direktorico izbral Natašo Pirc Musar. Izbiro je nato zaradi napačne sestave sveta razveljavil in Marka Fillija imenoval za vnovičen mandat. Sprva je zavod vodil s polnim mandatom, od maja pa je vršilec dolžnosti. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Programski svet RTV Slovenija
Programski svet je le z enim glasom proti sprejel programsko-produkcijski načrt za leto 2017. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Skupaj z besedilom razpisa je programski svet potrdil tudi njegovo časovnico. 30-dnevni razpisni rok se bo iztekel 31. decembra, razpisna komisija bo prispele kandidature pregledala med 2. in 6. januarjem.

Seja, na kateri bo svet glasoval o kandidatih za generalnega direktorja, pa bo 23. januarja, je pojasnil predsednik sveta Miran Zupanič.

Skrbno pripravljeno besedilo
Zapleti z imenovanjem generalnega direktorja se na RTV Slovenija vrstijo že od razpisa leta 2014, ko je svet sprva za direktorico izbral Natašo Pirc Musar. Izbiro je nato zaradi napačne sestave sveta razveljavil in Marka Fillija imenoval za vnovičen mandat. Sprva je zavod vodil s polnim mandatom, od maja pa je vršilec dolžnosti.

Komisija se je zato tokrat priprave besedila razpisa lotila posebej skrbno, da ne bi znova nastal zaplet pri izboru generalnega direktorja, je poudaril Zupanič. Po njegovih besedah je komisija osrednjo pozornost namenila natančni opredelitvi posameznih dokazil o izpolnjevanju pogojev, ki jih določa zakon o RTV-ju.

Sicer je Filli že pred časom napovedal, da bo o morebitni vnovični kandidaturi razmislil šele, ko bodo objavili razpis. Pirc Musarjeve direktorska funkcija ne zanima več, v sodnih postopkih, ki še niso končani, pa terja priznanje, da je zakonita direktorica ona. Po priznanju naj bi se funkciji odpovedala.

Pomisleki glede regionalnega programa
Sprva osnutku in nato predlogu programsko-produkcijskega načrta RTV Slovenija za leto 2017 je svet na prejšnjih sejah namenil veliko kritičnih ocen. Slišati je bilo vrsto pripomb tako na zasnovo načrta kot na koncept posameznih oddaj. Opozorila so se nanašala tudi na odsotnost ključnih podatkov in produkcijsko podhranjenost programov.

Svet je zato na seji 7. novembra vodstvu zavoda naložil, naj na podlagi svetniških pripomb dopolni predlog načrta, kar je tudi naredilo. Kljub temu je bila današnja razprava še vedno bolj kritična kot pohvalna do načrta, vendarle pa je svet le z enim glasom proti programsko-produkcijski načrt nato sprejel.

Večji del polemike se je nanašal na vlogo, ki jo načrt namenja regionalnima RTV-centroma v Mariboru in Kopru ter na splošno regionalnim vsebinam v programu nacionalne RTV-hiše. Stališča svetnikov niso bila enoznačna - nekateri so si zaželeli več, spet drugi manj regionalnega programa.

Svet je tudi izglasoval pozitivno mnenje k predlogu finančnega načrta RTV-ja za prihodnje leto, končna odločitev o njem pa je v pristojnosti nadzornikov. Prav tako je svet že imenoval komisijo za pripravo izhodišč programsko-produkcijskega načrta za leto 2018.

Varuh pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija Lado Ambrožič je svet obvestil, da bo zaradi upokojitve 15. januarja predčasno končal funkcijo. Svet je zato sklenil, da bo o novem varuhu odločal na seji 16. januarja. Priprava razpisa je v tem primeru v pristojnosti generalnega direktorja. Datum njegove objave še ni znan, bo pa prilagojen seji sveta.

Svet je sicer pred kratkim potrdil spremembe pravilnika o delovanju varuha. Spremembe natančneje določajo varuhove naloge in pristojnosti, pri čemer poseben poudarek dajejo prisotnosti varuha v medijih RTV-ja. Določeno je, najmanj koliko programskega časa in v katerih oddajah ga bo imel varuh na voljo, lahko pa ga bo dobil tudi več.

Programski svet javne radiotelevizije sicer ostaja kritičen do predloga strategije na področju medijev za obdobje 2017-2025. Sprejel je sklep, da je tudi druga verzija strategije, ki jo je nedavno objavilo ministrstvo za kulturo, vsebinsko in strokovno neustrezna ter kliče po spremembah. Ministrstvo je zato pozval, naj se znova loti izboljšave strategije. Svet pričakuje, da bo lahko pri tem dejavno sodeloval.

Nasploh je druga verzija predloga medijske strategije v zainteresirani javnosti naletela na več kritik kot pohval. Prevladala je ocena, da je besedilo glede na prvo verzijo boljše, a še vedno ne dobro.