V Sloveniji je zdaj mogoče sprejemati radijske programe v digitalni tehniki. Foto: Matej Kolaković
V Sloveniji je zdaj mogoče sprejemati radijske programe v digitalni tehniki. Foto: Matej Kolaković
DAB +, T-DAB pokritost, digitalni radio
Enota Oddajniki in zveze RTV Slovenija, operater prvega digitalnega omrežja v Sloveniji, je po odločbi o dodelitvi radijskih frekvenc v ponedeljek začela oddajati radijske programe na oddajnih točkah Krim, Krvavec, Nanos, Plešivec, Pohorje, Tinjan in Trdinov vrh. Poznejše širitve omrežja bodo odvisne od uveljavitve nove tehnologije pri poslušalcih in izdajateljih programov. Foto: MMC RTV SLO

"Digitalni prenos radijskega signala je naslednji pomemben razvojni korak za RTV Slovenija. Dandanes je digitalizacija gonilna tehnologija na področju komunikacije, avtomatizacije in prometa," je na slovesnosti na oddajniku Nanos poudaril Marko Filli, v. d. generalnega direktorja.

Omrežje DAB+ dosega 73 odstotkov slovenskih gospodinjstev ter pokriva 89 odstotkov avtocest in hitrih cest. Poleg večje pokritosti bodo poslušalci imeli številne prednosti zaradi učinkovitejšega kodiranja in kakovosti zvoka.

"Z današnjim dnem postajamo del sodobno razvitih držav na področju radiodifuzije. Motnje v sprejemu DAB+ bodo zanemarljive, ponudili bomo zvok višje kakovosti, odpira se možnost dodatnih storitev za uporabnike, v prihodnosti pa bo najbrž tudi radio DAB+ na mobilnih nosilcih," je ob tem dodal Miha Lampreht, direktor Radia Slovenija.

Radio, ki bo imel tudi slike
Nova platforma namreč omogoča tudi večpredstavne vsebine, ki lahko dopolnjujejo radijske ali ponujajo čisto nove, kot so besedilna in slikovna sporočila v zvezi s programom, elektronski programski vodnik in prometne informacije v obliki dodatnih besedilnih ali slikovnih sporočil.

"Investicija v omrežje znaša približno pol milijona evrov, izvedena je bila v pol leta. V omrežju bo mogoče oddajati do 20 radijskih programov, odvisno od kakovosti in uporabljenih dodatnih večpredstavnih storitev," je pojasnil Miran Dolenec, v. d. vodje RTV-jeve organizacijske enote Oddajnikov in zvez.

Analogni radio ostaja
Radijski poslušalci bodo za sprejetje programov v digitalni tehniki potrebovali ustrezne sprejemnike, ki morajo obvezno imeti oznako za tehnologijo DAB+. Začetek digitalnega radia pa ne pomeni ugašanja analognega FM-radia. FM-radio v Sloveniji ostaja, kar pomeni, da bo mogoče obstoječe radijske programe poslušati kot do zdaj.

Pravico za oddajanje v digitalnem radijskem omrežju je sicer že dobilo skupno devet izdajateljev za 13 radijskih programov.