Vodje poslanskih skupin in predsednik države Borut Pahor so razpravljali o postopku izbire kandidatov za sodnika v Strasbourgu. Foto: Urad predsednika republike
Vodje poslanskih skupin in predsednik države Borut Pahor so razpravljali o postopku izbire kandidatov za sodnika v Strasbourgu. Foto: Urad predsednika republike
Pahor bo vnovič iskal kandidate za sodnika

Simona Kustec Lipicer (SMC) je po sestanku pri predsedniku Pahorju povedala, da večina načeloma ni imela vsebinskih pomislekov o sami ustreznosti kandidatov za tri mesta kandidatov za sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice, se je pa pokazalo, da obstaja kar nekaj procesnih težav, ki bi potencialno lahko ogrozile kredibilnost Slovenije pri predlaganju liste.

Po njenih besedah sta bili izpostavljeni dve večji težavi. Prva je dejstvo, da na zdajšnji listi kandidatov ni žensk, čeprav je v sodni veji oblasti prevladujoče število sodnic, kar bi dajalo zelo nenavaden in neobičajen signal. Druga težava pa je po njenih navedbah to, da so se pojavljali zapleti že v sami fazi prijave, ko so se nekateri pogoji pojavljali kot dvomljivi.

V zvezi s tem je vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko pojasnil, da razpis že od začetka spremljajo različne težave. Ob tem je omenil izločitev enega izmed prijavljenih kandidatov zaradi domnevnega neizpolnjevanja pogojev, zaradi česar teče tudi spor na ustavnem sodišču, in nekatere druge kolizije interesov pri posameznih kandidatih, ki so prišli na prednostno listo, ki sta jo predsedniku republike predložila sodni svet in vlada. Tudi on kot pomanjkljivost liste vidi to, da na njej ni kandidatke.

V SDS-u tako po Tankovih besedah podpirajo prekinitev postopka in izvedbo ponovnega razpisa. "Upamo, da bodo kandidature, ki bodo prišle na razpis in potem do predsednika republike in do državnega zbora, bolj ustrezno pripravljene tako z vidika pogojev, odprave kolizij interesov in kakovosti prijavljenih kandidatov," je dejal Tanko, ki je tudi poudaril, da ni vse odvisno od odločitve v slovenskem delu postopka, ampak je precej odvisno tudi od tega, kako bodo postopki potekali na parlamentarni skupščini Sveta Evrope, kjer se opravi končna izbira med kandidati.

Predlagani trije kandidati
Ministrstvo za pravosodje, ki je izvedlo razpis, je predsednika republike 20. aprila obvestilo o enajstih kandidatih, ki izpolnjujejo razpisne pogoje. V skladu z zakonom sta svoje mnenje predsedniku posredovala sodni svet in vlada. Med 11 prijavljenimi kandidati sta prednost dala Miodragu Đordževiću, Marku Bošnjaku in Andražu Zidarju.

O treh kandidatih za eno mesto sodnika ali sodnice sicer na predlog predsednika republike odloča DZ s tajnim glasovanjem, končno imenovanje enega sodnika ali sodnice izmed treh pa opravi parlamentarna skupščina Sveta Evrope.

Pahor bo vnovič iskal kandidate za sodnika