Državnim svetnikom se zdi določeni znesek povprečnine prenizek za zagotavljanje financiranja dejanskih stroškov občin. Foto: BoBo
Državnim svetnikom se zdi določeni znesek povprečnine prenizek za zagotavljanje financiranja dejanskih stroškov občin. Foto: BoBo

Zakon je povprečnino za leto 2020 določil v znesku 589,11 evra na prebivalca, za leto 2021 pa 588,30 evra. Predstavniki občin pa opozarjajo, da bi morala biti zneska najmanj za 70 evrov višja. S tem je sicer soglašal tudi parlamentarni odbor za finance, vendar so nato poslanci na plenarni seji ob glasovanju o proračunskih dokumentih znesek povprečnine znova znižali.

Sorodna novica Bertoncelj po potrditvi: Proračuna sta usmerjena v povečevanje blaginje vseh

Državni svetniki vladi očitajo enostransko določitev višine povprečnine, ki ne zagotavlja primernega financiranja lokalne samouprave. Če so naloge zakonsko določene in obstaja ocena potrebnih sredstev za njihovo izvajanje, potem je treba sredstva po njihovem mnenju zagotoviti in pogajanj sploh ne bi smelo biti. Višina povprečnine mora zadoščati za pokrivanje stroškov opravljanja zakonskih nalog občin, so zapisali v zahtevi za izglasovanje odložilnega veta.

Ker je državni svet veto izglasoval, bo moral DZ o zakonu še enkrat glasovati. Zdaj ga bo morala podpreti več kot polovica vseh poslancev. Prvič je sicer za glasovalo 48 poslancev, 41 pa jih je bilo proti. Med temi je bil kot edini koalicijski poslanec Robert Polnar iz DeSUS-a.

Sorodna novica Zveza upokojencev želi veto na izredno uskladitev pokojnin

Veto tudi na interventni zakon

Državni svet je odložilni veto izglasoval tudi na interventni zakon, ki ga je vlada tokrat priložila proračunskim dokumentom, z njim pa se omejujejo stroški za plače v javnem sektorju in določa izredna uskladitev pokojnin.

Glede pokojnin je DZ določil uskladitev v enakem znesku za vse upokojence, s čimer se v Zvezi društev upokojencev Slovenije ne strinjajo in zahtevajo uskladitev v deležu od višine pokojnine.

SAB: Zdus ravna v korist upokojencev z višjimi pokojninami

Izredno uskladitev pokojnin v enakem znesku za vse upokojence so poslanci v zakon zapisali na predlog stranke SAB. Ta je svoj predlog utemeljevala z dejstvom, da se cene elektrike ali kruha zvišajo vsem enako - tako za tistega s 500 evrov kot tistega z 2000 evrov pokojnine.

Na odločitev državnih svetnikov so se v SAB-u odzvali z opozorilom, da so zanemarili pomembno razliko med redno in izredno uskladitvijo pokojnin. Pri redni uskladitvi mora osnova za povišanje res biti pokojnina, ki jo posameznik prejema, pri izredni pa to ni nujno, so zapisali. Izredna uskladitev je namreč "nekaj, kar se vlada s podporo večine poslancev DZ-ja odloči dati prostovoljno", zato se lahko svobodno odloči, kako jo bo izplačala.

Z izredno uskladitvijo na način, da bi vsak upokojenec prejel še dodatnih 6,50 evra več na mesec, bi po prepričanju SAB-a upokojencem z najnižjimi pokojninami omogočili malenkost lažje prebijanje skozi mesec. Dejstvo, da so državni svetniki odložilni veto izglasovali na pobudo Zveze društev upokojencev Slovenije, pa v stranki razumejo kot dokaz, da zveza dela v korist upokojencev z višjimi pokojninami, namesto da bi skrbela tudi za bolj ranljive med njimi.