Rdeči križ bo do novembra namenil okoli milijon evrov za žrtve ujm. Foto: Goran Rovan
Rdeči križ bo do novembra namenil okoli milijon evrov za žrtve ujm. Foto: Goran Rovan
Znamka solidarnosti 2014. Foto: RKS

Po besedah Borisa Plavšiča iz Rdečega križa Slovenije (RKS), na RKS-ju do 15. novembra pričakujejo vloge za pomoč. Ta znaša od 500 do 2.500 evrov. RKS je sicer v tem letu za pomoč prizadetim prebivalcem zaradi naravnih nesreč skupno zbral okoli milijon evrov. Za odpravo posledic naravnih nesreč prizadetim prebivalcem v Sloveniji pa so namenili skoraj pol milijona evrov, v Bosni in Hercegovini ter Srbiji pa še 410.000 evrov.

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je pojasnil, da je letos ob žledu in poplavah septembra in oktobra sodelovalo več kot 50.000 gasilcev in 7.000 pripadnikov Slovenske vojske ter več kot 2.500 tujih reševalcev. Pri tem je sodelovalo tudi večje število policistov in nekaj humanitarnih organizacij, predvsem RKS in Slovenska karitas. "Ti dve dopolnjujeta naše poslanstvo in s svojim poslanstvom končajo to dejanje v korist prebivalcev," je dejal Šestan.

Predsednik RKS-ja Franc Košir je predstavil Teden solidarnosti RKS-ja, ki tradicionalno poteka vsako leto od 1. do 7. novembra, namenjen pa je zbiranju sredstev za nujno pomoč ljudem ob naravnih in drugih nesrečah. Do 7. novembra bodo tako na vseh poslovnih enotah Pošte Slovenije in na vseh železniških in avtobusnih postajah v prodaji doplačilne znamke v vrednosti 17 centov.

Vlada zagotovila štiri milijone evrov
Sicer pa je vlada danes sprejela uredbo, s katero bodo prednostno nakazali del neposrednih plačil. Za predplačila pa bo zagotovila štiri milijone evrov. Število prizadetih gospodarstev je ocenjeno na okrog 7.000.

Predplačila za shemo enotnega plačila in dodatno plačilo za mleko za gorska višinska in strma kmetijska gospodarstva bodo izplačali nosilcem kmetijskih gospodarstev, ki so vložili zbirno vlogo za leto 2014 in katerih kmetijska gospodarstva imajo v uporabi najmanj 50 odstotkov ugotovljenih površin kmetijskih zemljišč na območjih, kjer so bile od 13. do 17. septembra poplave oziroma je bila od 9. do 14. septembra količina padavin 180 odstotkov dolgoletnega povprečja. Posamezno kmetijsko gospodarstvo iz omenjene uredbe lahko pričakuje predplačilo v vrednosti najmanj 20 in največ 50 odstotkov odobrenih plačil za leto 2014.