Predlagana zakonska sprememba bi v definicijo zakonske zveze vključila tudi homoseksualne poroke. Foto: BoBo
Predlagana zakonska sprememba bi v definicijo zakonske zveze vključila tudi homoseksualne poroke. Foto: BoBo
Redefinicija zakonske zveze
Istospolne zveze v praksi
Burna razprava o istospolni partnerski skupnosti

Ali bo istospolna partnerska skupnost izenačena z zakonsko zvezo med moškim in žensko? O tem je več ur razpravljal odbor DZ-ja za delo, družino, socialne zadeve in invalide, ko je obravnaval spremembo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih.

Predlagala ga je Združena levica, ki pravi, da je zakonska zveza skupnost dveh oseb - ne glede na spol. Gre torej za še radikalnejše spremembe, za še večji korak k enakosti kot v družinskem zakoniku, ki je bil leta 2012 zavrnjen na referendumu.

"Novelo zakona smo vložili, da bi odpravili diskriminacijo istospolnih, saj ti zdaj vrste pravnih socialnih in ekonomskih pravic nimajo, čeprav bi jih po ustavi morali imeti, pravijo v Združeni levici. Izenačujemo istospolne in raznospolne pare, se pravi, urejamo to področje človekovih pravic tako, da bo enako za vse. Že 18 let se o tem pogovarjamo in mislim, da je čas zrel," je izjavil Matej Tašner Vatovec.

"Vsakršne izpeljave, da gre za zagotavljanje načela enakosti pred zakonom in odpravljanje diskriminacije, so iz trte izvite in predstavljajo čisto manipulacijo. Gre za redefinicijo obstoječe zakonske zveze," pa je dejala poslanka SDS-a Jelka Godec.

"Mislim, da je čas, da pokažemo, da smo strpna, tolerantna, zrela družba, v kateri je prostor čisto za vsakogar," je povedala Janja Sluga iz SMC-ja.

Podobno menijo zagovorniki zakona, ki pozdravljajo, da spolna usmerjenost ne bi bila več tista, od katere bi bila odvisna pridobitev pravic. "Neenakost, ki jo doživljajo skupnosti parov istega spola, je zaznana tako na sistemski ravni kot v vsakdanjem življenju. Gre za vprašanje zdravstvenega zavarovanja, drugih pravic, vsakdanjih, ki jih pari sicer imajo," je dejal Miha Lobnik iz Legebitre.

V civilnodružbenih organizacijah, ki nasprotujejo noveli zakona, pa pravijo, da je zakon slabo pripravljen in tudi vsebinsko slab. Spominjajo tudi, da je v nasprotju z voljo volivcev, ki so pred slabimi tremi leti na referendumu zavrnili družinski zakonik.

"Gre očitno za načrt spreminjanja družbe, za spremembo pojmovanja družine, ljudi, spola in tako naprej," je dejal Tomaž Merše iz Družinske pobude.

Vlada noveli zakona ne nasprotuje in za zdaj ima širšo podporo v parlamentu. Ta ga obravnava po skrajšanem postopku, kar je izzvalo proteste dela opozicije. Sprejet bi lahko bil že na začetku marca.

Redefinicija zakonske zveze
Istospolne zveze v praksi
Burna razprava o istospolni partnerski skupnosti