Na pobudo Vilija Kovačiča je bil prvi referendum o drugem tiru izpeljan 24. septembra lani. Foto: BoBo
Na pobudo Vilija Kovačiča je bil prvi referendum o drugem tiru izpeljan 24. septembra lani. Foto: BoBo

Kovačič, ki je tudi pobudnik referenduma o zakonu o drugem tiru, se je zoper datum, ki ga je s sklepom določila Državna volilna komisija, pritožil tako na ustavno kot na vrhovno sodišče. To je pritožbo že zavrglo, saj nima pooblastila za presojanje ustavnosti in zakonitosti določitve datuma glasovanja na referendumu.

Vili Kovačič si prizadeva, da bi ponovljeno glasovanje na referendumu izvedli skupaj z državnozborskimi ali jesenskimi lokalnimi volitvami, saj bi tako po njegovih besedah glasovalo več ljudi. Že prejšnji teden je napovedal, da v primeru morebitnega neuspeha s pritožbo in poznejšim referendumom ostaja možnost pritožbe na izid ponovljenega glasovanja. Poudaril je, da bodo: "Cirkus vrteli do onemoglosti, da se bo neizvajanje zakona podaljševalo."

Predsednica Ustavnega sodišča Jadranka Sovdat je informacijo o obravnavi pritožbe Vilija Kovačiča sporočila na novinarski konferenci, ki je bila sicer namenjena predstavitvi poročila o delu sodišča v lanskem letu.

Urad predsednika republike: Volitev ni mogoče razpisati sočasno z referendumom
V uradu predsednika republike Boruta Pahorja so v odgovoru Viliju Kovačiču zapisali, da tokrat volitev v nobenem primeru ni mogoče razpisati hkrati z referendumom. Kot so navedli, mora namreč predsednik republike ob določitvi datuma glasovanja na volitvah v DZ spoštovati določbe ustave, zakona o volitvah v DZ in poslovnika DZ-ja, ki natančno odrejajo, kako se določijo roki tako rednih kot tudi predčasnih volitev v državni zbor.

DZ se je z odstopom predsednika vlade seznanil 20. marca, 27. marca pa z obvestilom predsednika republike, da ne bo predlagal kandidata za predsednika vlade. Začeli so teči zakonsko določeni roki za predlaganje kandidatov za predsednika vlade od poslanskih skupin ali najmanj 10 poslancev. Če predlaganega kandidata ne bo, bo lahko DZ predvidoma 13. aprila sprejel sklep, da poslanci ne bodo izvedli postopka izvolitve kandidata za predsednika vlade.

Predsednik republike bo nato najverjetneje 14. aprila razpustil DZ in razpisal predčasne volitve. Te se skladno z ustavo in zakonom o volitvah v DZ opravijo najpozneje dva meseca in najprej v 40 dneh po razpustu državnega zbora in razpisu predčasnih volitev. To pa pomeni, da bi bilo lahko glasovanje na predčasnih volitvah najprej 27. maja, so poudarili v predsednikovem uradu.

Državna volilna komisija ima glede ponovitve referenduma prav tako svoja pravila. Ker se je odločila, da datum novega referenduma določi od 30 do 45 dni po razpisu, ki ga je morala izvesti 48 ur po prejetju sodbe v ponedeljek, 26. marca, je imela na voljo 29. april, 6. maj in 13. maj. Zadnji datum je tudi s sklepom potrdila na seji v torek, 27. marca. Roki za izvedbo referendumskih opravil so tako že stekli v torek. Vsi, ki bodo želeli vstopiti v referendumsko kampanjo, se lahko do 17. aprila prijavijo kot organizator kampanje in odprejo poseben transakcijski račun.