Zaradi težavnega financiranja bi se poslabšalo zagotavljanje nekaterih pravic v pravosodnih postopkih, zatrjuje vlada. Foto: MMC RTV SLO
Zaradi težavnega financiranja bi se poslabšalo zagotavljanje nekaterih pravic v pravosodnih postopkih, zatrjuje vlada. Foto: MMC RTV SLO
Ustavno sodišče zavrnilo referenduma

Z neuveljavitvijo proračunov za leti 2013 in 2014 (referendumsko pobudo so vložili sindikati javnega sektorja) bi nastopilo financiranje po dvanajstinah, kar bi povzročilo velike težave pri številnih oblikah financiranja, opozarja vladni urad za komuniciranje (Ukom). Nihanja obveznosti v letu 2013 namreč ne bodo nujno skladna z letošnjimi nihanji.

Referendumska pobuda o proračunu gre v presojo Ustavnega sodišča. To je sicer presodilo, da bi imeli drugi dve aktualni pobudi - za referendum o t. i. slabi banki ter o državnem holdingu - protiustavne posledice.

Še več nelikvidnosti znotraj države
"Nespoštovanje plačilnih rokov v trenutni gospodarski situaciji pa ima izrazito negativne posledice za splošno likvidnost," so dodali. Sprejeti proračun za leto 2013 je sicer bistveno bolj investicijsko naravnan od proračuna za leto 2012. Začasno financiranje bo zato zamaknilo možnost začetka naložb in posledično tudi onemogočilo izvedbo naložb v obsegu, ki ga proračun za leto 2013 predvideva.

Ustavljene ali otežene naložbe

Tako po navedbah Ukoma ne bo mogoče začeti investicijskih projektov za skupaj slabih 2,13 milijona evrov. Ti med drugim vključujejo adaptacijo Upravnega centra Maribor, delno ureditev Upravnega centra Slovenske Konjice, prenovo vojašnice na Vrhniki za potrebe Upravne enote Vrhnika, obnovitvena dela za sodišča, ki vključujejo tudi energetske sanacije objektov, pripravljalna dela za sodno stavbo v Ljubljani in zamenjavo in nadgradnjo informacijske opreme. "Navedeno lahko negativno vpliva na nemoteno delovanje državne uprave in širše," so zapisali v Ukomu.
Prav tako bo z neuveljavitvijo proračuna za leto 2013 po njihovih navedbah zaradi oteženega delovanja pravosodnih organov lahko ogroženo zagotavljanje varstva ustavnih in zakonskih pravic in njihovo uveljavljanje v upravnih in sodnih postopkih.
Temeljno načelo socialne države "ogroženo"
S predlaganim referendumom pa je "nedvomno ogroženo tudi uresničevanje temeljnega ustavnega načela socialne države", so dodali. Socialna država je, kot navajajo, nujni korektiv ekonomski in socialni nepravičnosti v vsaki sodobni ustavni demokraciji. "Blokiranje izvrševanja te temeljne funkcije države, namreč razvojnega delovanja države (investicije), bo nedvomno povzročilo škodo ohranjanju in krepitvi socialne varnosti. V tem primeru torej ne gre za vprašanje modalitet socialne države, - o čemer so seveda lahko različna mnenja - ampak gre za vprašanje sistemske blokade uresničevanja tega načela," so prepričani na Ukomu.

Ustavno sodišče zavrnilo referenduma