Referendum bo v nedeljo, 10. aprila. Foto: MMC RTV SLO
Referendum bo v nedeljo, 10. aprila. Foto: MMC RTV SLO

Državna volilna komisija je okrajnim volilnim komisijam in volilnim komisijam volilnih enot že izdala navodilo, ki vsebuje tudi roke, pomembne za izvedbo referendumskih opravil. Roki za slednja so začeli teči 1. marca, uradna volilna kampanja pa se lahko začne v petek, 11. marca. Končala se bo 8. aprila opolnoči, ko bo nastopil volilni molk.

Organizatorji volilnih kampanj morajo do 16. marca odpreti posebne transakcijske račune in državni volilni komisiji sporočiti svoje podatke. Do tega dne morajo mediji objaviti tudi pravila za predstavitev mnenj o referendumskem vprašanju, občine pa objaviti pogoje za uporabo plakatnih mest.

Glasovati bo mogoče tudi predčasno in po pošti
Glasovati bo mogoče na več načinov, tudi predčasno in po pošti. Po pošti lahko glasujejo volivci, ki bodo na dan referenduma v bolnišnici, domu za starejše ali v zaporu, vendar morajo do 31. marca vložiti zahtevo za glasovanje po pošti. Predčasno glasovanje bo potekalo na posebnih voliščih na sedežih okrajnih volilnih komisij med 5. in 7. aprilom.

Volivci, ki bi želeli glasovati na domu ali na posebnem volišču zunaj kraja stalnega prebivališča, morajo to sporočiti okrajni volilni komisiji do 7. aprila.

Državna volilna komisija je tudi že določila 34 diplomatsko-konzularnih predstavništev, kjer bodo lahko glasovali slovenski državljani brez stalnega bivališča v Sloveniji.

V treh občinah lokalne volitve
Obenem z referendumom bodo 10. aprila potekale tudi lokalne volitve v občinah Trebnje, Mirna in Moravče. Do 10. marca je mogoče določiti kandidate za župane in člane občinskih svetov.