Gantar je prepričan, da se je s tem, ko referenduma ne bo, računovodjem na televiziji odvalil kamen od srca. Foto: MMC RTV SLO
Gantar je prepričan, da se je s tem, ko referenduma ne bo, računovodjem na televiziji odvalil kamen od srca. Foto: MMC RTV SLO
Marko Filli
Filli ob tem poudarja, da se je v vsej tej razpravi o višini 11 ali 12 evrov za RTV-prispevek in celo vprašanjih o njegovi (ne)upravičenosti prevečkrat pozabilo povedati, česa vsega ne bi bilo brez tega prispevka. Foto: MMC RTV SLO

Pobudnikom referenduma glede novele Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2011 in 2012 (sprememba člena, ki govori o višini RTV-prispevka), je uspelo zbrati samo 1.826 veljavnih podpisov, namesto 2.500, koliko jih je treba zbrati za začetek zbiranja 40.000 podpisov, potrebnih za razpis samega referenduma.

"Predlagatelji te pobude so podpise vložili pravočasno, prav tako so izpolnjevali vse pogoje, a podpisov, ki so jih prinesli naknadno, nismo mogli več sprejeti in tako referenduma o RTV-prispevku je bo," je novinarjem pojasnil Gantar.

Kovačevič: Še vedno smo proti podražitvi
Dejan Kovačevič
je za MMC povedal, da zavrnitev pobude čisto nič ne spremeni njihovega stališča. "Še vedno smo za 11 evrov in ne za 12. To je dejstvo. Smo proti podražitvi in delamo v dobro državljanov. Kar se tiče zavrnjene pobude, sem dobil obvestilo po mailu od državnega, po pošti še tega nisem dobil. Vsekakor bom pa to predal gospodu Matozu, da zadevo preuči in pove, kaj in kako naprej," je pojasnil Kovačevič.

Pezdir: Ne bomo se pustili ugnati
Civilna iniciativa za pravno državo si bo še naprej prizadevala, da se RTV-prispevek ne bi povišal, je dejal Rado Pezdir iz iniciative. "Zgodba za nas ni končana, temveč to pomeni le spremembo strategije oziroma nov razmislek o naslednjem koraku," je dejal Pezdir. Še prej pa bo celotno zadevo preučila pravna pisarna Francija Matoza, je napovedal ter dodal: "Niti slučajno se ne bomo pustili ugnati."

RTV Slovenija zagotavlja, da bo tudi v prihodnje deloval skladno z zakonodajo
Odzvali so se tudi že na RTV-ju, kjer so v sporočilu za javnost zapisali, da RTV Slovenija obžaluje zadnje dogodke, povezane z določanjem višine RTV-prispevka in vložene referendumske pobude o RTV-prispevku, ki je začetek veljavnosti Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2011 in 2012 še podaljšala.

Vodstvo RTV Slovenija zagotavlja, da bo tudi v prihodnje delovalo skladno z zakonodajo, ki velja za javni zavod, in si bo prizadevalo narediti vse, da bo zadane naloge in projekte, zapisane v programsko-poslovnem načrtu za leto 2011, in naloge, ki si jih bo postavilo v strategiji razvoja RTV Slovenija do leta 2015 (k njihovemu oblikovanju bo povabljena tudi širša javnost), izpeljalo najbolje kar se da, racionalno in v zadovoljstvo gledalcev, poslušalcev in obiskovalcem spletnih strani RTV Slovenija.

Filli: Pozablja se, česa vsega ne bi bilo brez prispevka
Marko Filli
, generalni direktor RTV Slovenija, ob tem poudarja, da bi preprečitev uveljavitve zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2011 in 2012 v resnici pomenila znižanje višine RTV-prispevka na raven iz leta 2008 in bi posledično pomenila, da RTV Slovenija ne bi mogel realizirati sprejetega poslovno-programskega načrta za leto 2011. Ob tem poudarja, da se je v vsej tej razpravi o višini 11 ali 12 evrov za RTV-prispevek in celo vprašanjih o njegovi (ne)upravičenosti prevečkrat pozabilo povedati, česa vsega ne bi bilo brez tega prispevka.

"Pozabilo se je povedati, da ne bi bilo domačih dokumentarnih in izobraževalnih oddaj, dokumentarnih portretov različnih za Slovenijo pomembnih posameznikov, ki ne smejo zatoniti v pozabo zaradi ohranjanja slovenskega zgodovinskega in družbenega spomina. Da ne bi bilo slovenskih risank, pravljic, pesmic in oddaj za otroke in mladino. Da se ne bi imeli kje predstaviti domači avtorji vseh glasbenih zvrsti. Da ne bi bili mogoči koncerti in snemanja klasične, džez in druge glasbe. Da ne bi bilo novih slovenskih televizijskih filmov. Da ne bi bilo zahtevnejših in raznovrstnih radijskih oddaj in programov. Da ne bi bilo kakovostnih regionalnih informacij in informacij iz zamejstva, vsebin za ljudi s posebnimi potrebami, manjšine in druge. Ko se bodo v prihodnje še našli posamezniki, ki zavračajo plačevanje RTV-prispevka bi bilo dobro, da vzamejo v obzir tudi zgornja dejstva in pred vlaganjem takšnih in drugačnih pobud svoja nameravana dejanja še enkrat pretehtajo," dodaja.