Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Soglašamo s tistimi, ki menijo, da zakon o Radioteleviziji Slovenija (RTV SLO) potrebuje celovito prenovo, del zakona, ki ureja vodenje, upravljanje in nadzor javne radiotelevizije pa takojšnje spremembe," so v sporočilu za javnost zapisali pri konfederaciji.

Zato pozdravljajo, da se politika odreka vodilni besedi pri upravljanju in vodenju, na način, da DZ ne bo imenoval niti enega člana sveta v javnem zavodu, ter da novela pomembno prenaša vpliv na javnost in zaposlene. "To je ob ustreznem financiranju in dekomercializaciji nujni predpogoj za avtonomno delo novinarjev in vseh zaposlenih na RTV SLO," so dodali.

Predsedstvo konfederacije se je soglasno izreklo tudi za podporo spremembam zakona o dolgotrajni oskrbi. Dolgotrajna oskrba mora biti novo socialno zavarovanje, namenjeno ljudem. Za izvajanje dolgotrajne oskrbe pa so potrebni ljudje – zaposleni v mreži dolgotrajne oskrbe, so sporočili.

Trenutno veljavni zakon je nastal mimo socialnega dialoga, nasprotovala mu je stroka in vsi deležniki, so spomnili. Ker v konfederaciji želijo funkcionalen sistem dolgotrajne oskrbe z jasno določenim financiranjem, ne pa "mačka v žaklju", podpirajo novelo, ki zamika izvajanje zakona.