Predstavniki organizacij so svoje argumente, zakaj je treba na referendumu 27. novembra obkrožiti
Predstavniki organizacij so svoje argumente, zakaj je treba na referendumu 27. novembra obkrožiti "za" predstavili tudi na novinarski konferenci. Foto: MMC RTV SLO

V referendumsko kampanjo pred referendumom o noveli zakona o RTV Slovenija so se vključili tudi Društvo novinarjev Slovenije, Mirovni inštitut, PIC - Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja ter Zavod za kulturo raznolikosti Open. Kot so pojasnili, bo vsaka organizacija sicer vodila svoje predreferendumske dejavnosti, a ker so ugotovili, da jih druži zavzemanje za politično neodvisno, strokovno in sodobno javno RTV, so se povezali v "koalicijo ZA" pod skupnim geslom "RTV je ZAkon, RTV je ZAme, RTV je ZAte".

Organizacije, združene v koaliciji, so sporočile, da bodo v kampanji poudarjale zlasti strokovne argumente, in ne političnih. "Mi nismo ne za levo ne za desno politiko, ampak za javno radiotelevizijo brez politike," so poudarili. Kot so pojasnili, zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o RTV-ju podpirajo, "ker je korak v pravo smer, v smer, ki krni vpliv politike na delo javnega medija, s tem, ko spreminja sestavo zdajšnjega programskega sveta na način, da iz novega sveta zavoda izloča predstavnike političnih strank, več prostora pa namenja predstavnikom javnosti".

Zakon podpirajo tudi zato, ker menijo, da morajo javno radiotelevizijo voditi strokovno usposobljeni ljudje, ki spoštujejo profesionalne standarde in sledenje tem zahtevajo tudi od drugih zaposlenih, in ker menijo, da je poseg v aktualno stanje nujen. "Predolgo na RTV-ju že trajajo razmere, v katerih so številni strokovno usposobljeni kadri odšli, zlasti novinarji, prišli pa so slabše usposobljeni kadri iz medijev, tesno povezanih z eno politično opcijo," opozarjajo v koaliciji ZA in dodajajo, da se sprememba "pozna pri padcu kakovosti zlasti (ne pa samo) informativnega programa".

Prav tako predolgo trajajo razmere, v katerih "nekdanji vladni piarovec novinarje šikanira, na njih pritiska in jim grozi z odpovedjo", in razmere, v katerih so novinarji primorani stavkati, aktualno vodstvo RTV pa na njihova opozorila ni sposobno podati primernega odgovora, so sporočili.

Javnost si po mnenju predstavnikov koalicije ZA zasluži kakovosten javni servis.
Javnost si po mnenju predstavnikov koalicije ZA zasluži kakovosten javni servis. "Kakovostne informativne oddaje, kakovostne športne prenose, kulturne, izobraževalne, dokumentarne oddaje. Oddaje, ki jih bomo z užitkom spet vsi gledali," so poudarili. Foto: MMC RTV SLO

Poudarek na depolitizaciji in neodvisnem delovanju RTV-ja

Predstavniki organizacij so svoje argumente, zakaj je treba na referendumu 27. novembra obkrožiti "za", predstavili tudi na novinarski konferenci. Predstavnica Društva novinarjev Slovenije Špela Stare je dejala, da je "po popolni politični ugrabitvi RTV Slovenija, ki jo omogoča veljavni zakon, končno prišel čas, da javni zavod razbremenimo vplivov politike in mu omogočimo neodvisno delovanje". Novi zakon sicer po mnenju Špele Stare ni popoln, slediti mu bo morala korenita reforma, je pa korak v pravo smer.

Predstavnica Mirovnega inštituta Brankica Petković je povedala, na inštitutu podpirajo zakonske rešitve, ki so usmerjene v preprečevanje političnega vpliva na organe upravljanja in vodenja, na imenovanje in delovanje urednikov in novinarjev, in na programske vsebine. So za zakon o RTV-ju, "ker danes bolj kot kadar koli potrebujemo neodvisen in verodostojen javni medij, ki je prostor odprte in pluralne javne razprave ter ustvarjanja vrhunskih kulturnih in umetniških vsebin".

Predstavnica Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja Katarina Bervar Sternad je spomnila, da so sodelovali že pri pripravi izhodišč za zakon o RTV-ju. Napovedala je, da bodo tudi v tej referendumski kampanji sodelovali s strokovnjaki in strokovnjakinjami s področja medijev, pravnimi strokovnjaki, z zaposlenimi in predstavniki novinarskih združenj, s katerimi bodo naslavljali predvsem strokovno-pravna vprašanja, povezana s položajem RTV, ki ga njihov predlog izboljšuje.

Predstavnica Zavoda za kulturo raznolikosti Open Barbara Rajgelj pa je poudarila, da spremembe zakona o RTV Slovenija temeljijo na nekaj pomembnih načelih, ki jih veljavni zakon ne zagotavlja. To so zlasti načelo depolitizacije, pluralnosti zastopanja, tretjinskega delavskega soodločanja ter strokovnega finančnega nadzora, je naštela. "Nova sestava sveta RTV Slovenija odslikava pluralnost interesov različnih družbenih skupin in ni last politike. To redko priložnost, ki jo politika s tem zakonom ponuja aktivnim državljanom, moramo podpreti z glasom za," je dejala.

Uveljavitev novele zakona o RTV podpirajo tudi številne druge organizacije, ki v kampanjo sicer niso vstopile kot organizatorji, so pa podprli kampanjo koalicije omenjene četverice kot prijatelji RTV-ja. Med njimi so Sindikat novinarjev Slovenije, Asociacija, društvo nevladnih organizacij in posameznikov na področju kulture, Danes je nov dan, Sindikat Mladi plus, Radio Študent. Predstavniki so podporo izrazili tudi z navzočnostjo na dogodku.