Da se napoveduje krčenje upravnih enot, je pred dnevi v spletnem zapisu prva opozorila ptujska županja, podobno navajajo tudi v SDS-u in NSi-ju. Na ministrstvu zagotavljajo, da gre za zavajajoče informacije. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Da se napoveduje krčenje upravnih enot, je pred dnevi v spletnem zapisu prva opozorila ptujska županja, podobno navajajo tudi v SDS-u in NSi-ju. Na ministrstvu zagotavljajo, da gre za zavajajoče informacije. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Poslanka SDS-a Suzana Lep Šimenko je na novinarski konferenci pojasnila, da je po informacijah poslanske skupine ministrstvo za javno upravo na prvi seji koordinacijske skupine za reorganizacijo upravnega poslovanja predstavilo predlog, da naj bi se število upravnih enot krčilo s trenutnih 58 na zgolj 12 po statističnih regijah, vse preostale upravne enote pa bi s tem potem izgubile svojo samostojnost in postale zgolj izpostave. Po navedbah SDS-a bi teh 12 upravnih enot od preostalih 46 upravnih enot prevzelo reševanje zadev zlasti na področju tujcev, gradbenih zadev in nekatere druge podporne naloge.

"V poslanski skupini SDS-a smo bili ob tej novici seveda naravnost zgroženi, namreč mi se ves čas zavzemamo za decentralizacijo Slovenije, ta korak pa prav nasprotno vodi k še večji centralizaciji Slovenije in seveda oddaljevanju samih upravnih postopkov, oddaljevanju dostopa našim državljanom in seveda našemu gospodarstvu," je dejala Lep Šimenko.

Podobno kot je pred dnevi v spletnem zapisu izpostavila ptujska županja Nuška Gajšek, je tudi Lep Šimenko spomnila, da Upravna enota Ptuj zajema 15 občin in 68.000 ljudi, in poudarila, da bi domnevna centralizacija nekatere prebivalce s tega območja, ki bi želeli pridobiti gradbeno dovoljenje, prisilila, da za to potujejo v tudi do 60 kilometrov oddaljeni Maribor. To se ji zdi "skrajno neprimerno", hkrati pa je izrazila skrb, da se bodo upravni postopki s tem zgolj podaljšali.

Vida Čadonič Špelič. Foto: NSi
Vida Čadonič Špelič. Foto: NSi

Čadonič Špelič: Kakšna velika napaka!

Na ločeni novinarski konferenci je o problematiki spregovorila tudi poslanka NSi-ja Vida Čadonič Špelič, ki je dejala, da je vlada z "napovedjo reforme, ki je nihče ni pričakoval in je popolnoma nepotrebna", ljudi šokirala. Po njenem mnenju napoved reorganizacije pomeni, da bo država po novem storitve ljudem nudila le v 12 večjih občinah. "Kakšna velika napaka, v NSi-ju tega ne bomo dovolili, spodbujali bomo ljudi, naj vendarle povedo, da si tega niso zaslužili," je dejala in dodala, da nas bo to privedlo do še večje centralizacije naše države.

Uradniki bodo v centrih čakali ljudi, da se pripeljejo iz oddaljenih krajev, "na primer iz Bovca v Novo Gorico, več kot eno uro vožnje", je prepričana. Predvsem starejši ljudje bodo morali iti na avtobus in se odpeljati na upravno enoto po osebni dokument, po izkaznico, po vozniško dovoljenje, po gradbeno dovoljenje. "To je absolutno nedopustno in v NSi-ju se sprašujemo, kaj pravzaprav vlada misli," je dejala.

Oglasili so se tudi na ministrstvu za javno upravo, kjer so zavrnili "zavajajoče informacije glede predvidene reorganizacije poslovanja in ukinjanja upravnih enot". "Ponovno poudarjamo, da se dostopnost storitev za prebivalce ne bo zmanjšala in da se upravne enote ne ukinjajo," so zatrdili.

Bojana Muršič (SD): Reorganizacija nesprejemljiva

Znova so se oglasili tudi v SD-ju, kjer pravijo, da je takšna reorganizacija zanje nesprejemljiva. V stranki sicer pozdravljajo, da se pristopi k učinkovitemu organiziranju upravnih enot, ampak ne na način, kot je v sedanjem predlogu, je v izjavi za medije dejala poslanka SD-ja Bojana Muršič.

Po njenem mnenju se bodo s predlagano reorganizacijo najzahtevnejše naloge prenašale na upravna središča, predvsem dovoljenja za delo za tujce, pridobivanje gradbenega dovoljenja in podobno. Rešitev v SD-ju vidijo v tem, da bi upravne enote, ki imajo manj postopkov, prevzele delo drugih enot. Lokalna okolja so namreč specifična in zato jih je treba poznati in poslušati, je dejala. V lokalni skupnosti je potreben neposreden stik z javnim uslužbencem, ki rešuje neko zadevo, je dejala Muršič. "Upamo, da bo ministrica slišala naše pripombe," je dejala. Od ministrice pričakujejo tudi, da se bo znova usedla z lokalnimi skupnostmi, načelniki upravnih enot. "Zato da bi to reorganizacijo pripravili čim učinkoviteje, v korist tako lokalnih skupnosti kot tudi države," je še dodala.

Skupaj z župani so namreč v SD-ju pripravili poslansko pobudo ministrici, s katero jo bodo pozvali, naj o reorganizaciji temeljito premisli.

V interesu strank je predvsem to, da bo njihova vloga v čim krajšem mogočem času rešena, ne pa to, kako je organiziran sistem reševanja vlog v zaledju, meni ministrica. Foto: BoBo
V interesu strank je predvsem to, da bo njihova vloga v čim krajšem mogočem času rešena, ne pa to, kako je organiziran sistem reševanja vlog v zaledju, meni ministrica. Foto: BoBo

Ajanović Hovnik: Strokovni svet sledi načelu, da se ne okrni dostopnost storitev

Na navedbe se je v torek ob robu novinarske konference že odzvala ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik in poudarila, da Strokovni svet za trajnostni razvoj javne uprave in njegove manjše koordinacijske skupine sledijo načelu, da se ne okrni dostopnost storitev, ki jih upravne enote nudijo strankam in podjetjem.

Zagotovila je, da se v sodelovanju s predstavniki lokalnih skupnosti sledi cilju kakovostnih, hitrejših in učinkovitih javnih storitev za vse, pa tudi k boljšim pogojem dela za vse javne uslužbenke in uslužbence. K temu bo po ministričinem mnenju največ prispevala tudi vzpostavitev zalednega poslovanja na način, ki bo temeljil na dovoljšnem številu dodatno usposobljenih uslužbencev, ki se bodo prioritetno ukvarjali z zahtevnejšimi zadevami.

Tako optimizirano poslovanje bi bila za stranke upravnih enot še dodatna izboljšava, saj je v interesu strank predvsem to, da bo njihova vloga v čim krajšem mogočem času rešena, ne pa to, kako je organiziran sistem reševanja vlog v zaledju, so še zapisali na ministrstvu za javno upravo.

SDS odboru za notranje zadeve predlaga štiri sklepe

Poslanska skupina SDS-a sicer odboru DZ-ja za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo predlaga sprejetje štirih sklepov. Odbor naj pozove ministrstvo za javno upravo, da zagotovi nemoteno poslovanje krajevnih uradov in s tem omogoči čim večjo dostopnost upravnih storitev in zadovoljstvo uporabnikov. Poleg tega naj vlada in ministrstvo za javno upravo pripravita analizo s konkretnimi izhodišči za izboljšanje zadovoljstva uporabnikov upravnih storitev, kakovosti in učinkovitosti izvajanja upravnih postopkov, zmanjšanje administrativnih ovir in poenostavitev upravnih postopkov.

Hkrati predlagajo, da odbor pozove vlado in ministrstvo, da k pripravi analize vključita lokalne skupnosti, vse upravne enote in predstavnike gospodarstva. Predlagajo tudi sklep odbora, da predlog koordinacijske skupine za reorganizacijo in modernizacijo upravnega poslovanja upravnih enot v Sloveniji predstavlja nedopustno centralizacijo in krni dostopnost do upravnih storitev, zadovoljstvo uporabnika, prostorsko in časovno dostopnost.

Ajanović Hovnik je načrte za reorganizacijo upravnih enot na ravni celotne države predstavila, ko je po menjavi vodstva obiskala Upravno enoto Ljubljana. Februarja je na to temo potekala prva seja koordinacijske skupine za reorganizacijo in modernizacijo upravnega poslovanja upravnih enot v Sloveniji, na kateri je ministrica predstavila možnosti za izvedbo reorganizacije sistema 58 upravnih enot s ciljem večje fleksibilnosti.

Razburjenje zaradi reorganizacije upravnih enot