V stavbi na Litijski 51 v Ljubljani. Foto: Zajem zaslona
V stavbi na Litijski 51 v Ljubljani. Foto: Zajem zaslona

Za nadzor nad njihovim delom sta zadolženi ministrstvo za pravosodje in združenje sodnih cenilcev, a nadzora tako rekoč ni, zato je nepravilnih cenitev na trgu veliko. Je pravosodno ministrstvo pri nakupu sodne stavbe torej padlo v jamo, ki si jo je skopalo samo?

Stavbo na Litijski 51, ki naj bi postala nova sodna stavba, je v presledku šestih let ocenila ista sodna cenilka, Breda Zorko. Prvič je naštela 2700 kvadratnih metrov uporabnih površin, drugič, ko se je pod njeno cenitev podpisal Anton Rigler, pa 4600.

Kdo ni naredil domače naloge?

"Nekdo ni opravil svoje domače naloge: ali si ni ogledal nepremičnine in ni preveril dejanskega stanja nepremičnine oz. ni uporabil verodostojnih podatkov ali pa je bilo nekaj tretjega v igri," je za TV Slovenija komentiral Samo Javornik, predsednik strokovnega sveta pri Inštitutu za revizijo.

Cenilci vrednost nepremičnin napihnejo v 80 odstotkih primerov, ocenjuje predsednik nepremičninskega združenja. Najpogosteje tako, da pri cenitvi ne upoštevajo lastnosti, ki bi znižale vrednost stavbe, denimo zamakanje, razpoke v konstrukciji, neugodno razporeditev prostorov.

"Enkrat sem celo dobil cenitev v roke, kjer je bila ocenjena hiša nekje v zaledju Kopra, ki ni obstajala," je povedal Marko Novak, predsednik slovenskega nepremičninskega združenja – FIABCI.

Nadzori dela cenilcev so redki

Sodni cenilci morajo pravosodnemu ministrstvu vsakih pet let predložiti potrdila, da so se udeležili dovolj strokovnih usposabljanj, zgolj izjemoma pa strokovni svet njihove cenitve tudi pregleda. "Kontrole dela cenilcev in izdelkov cenilcev so preredke. Odzovejo se, če sploh, samo pri zelo deviantnih primerih, kar je seveda nesistematično," je opozoril Novak.

Kadar cenilci opravljajo tržne cenitve, kot denimo pri stavbi na Litijski 51, pa ministrstvo nadzor prepusti Združenju SICGRAS. V združenju, ki so ga ustanovili cenilci sami, pa pravijo, da niso profesionalno združenje in da je njihovo osnovno poslanstvo izobraževanje članov. Izredne nadzore opravljajo le po naročilu strank, v povprečju dva na leto, večinoma pa ugotovijo manjše pomanjkljivosti.

In ministrstvo? To je v petih letih izreklo samo en disciplinski ukrep. V primeru sodne stavbe pa bodo lahko proti cenilcema ukrepali le, če bo nepravilnosti najprej ugotovilo združenje.

Ugotovljen pomanjkljiv nadzor nad delom sodnih cenilcev pri nakupu sodne stavbe