Roko Žarnić je po prisegi na kratko nagovoril poslance in jih prosil za pomoč in podporo pri svojem delu. Foto: MMC RTV SLO
Roko Žarnić je po prisegi na kratko nagovoril poslance in jih prosil za pomoč in podporo pri svojem delu. Foto: MMC RTV SLO
Glasovanje
Žarnića je podprlo 48 od 56 prisotnih poslancev. Foto: MMC RTV SLO

Glasovanja o novem ministru se je udeležilo 56 poslancev - Žarnića je podprlo 48 poslancev, proti sta glasovala dva, preostali pa so se vzdržali. Nato je Žarnić prisegel pred državnim zborom in na kratko nagovoril poslance.

Premier Borut Pahor je med razpravo dejal, da dilema med tem, ali na ministrski položaj postaviti močno politično osebnost ali pa strokovnjaka, v evropskem prostoru ni nenavadna. "Mislim, da je prav, da na ta položaj po določenem času postavimo strokovnjaka, ki ima vizijo in se s tem področjem praktično ukvarja tako rekoč vso kariero," je dejal premier in dodal, da danes ni lahko prepričati ljudi, ki so strokovnjaki, da prevzamejo funkcijo v politiki.

Roko Žarnić je takoj po izvolitvi prisegel pred državnim zborom z ustavno predpisanimi besedami: "Prisegam, da bom spoštoval ustavni red, da bom ravnal po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi deloval za blaginjo Slovenije."

Ministrstvo za okolje in prostor je, kot je dejal Pahor, pomembno in kandidat za ministra Roko Žarnić je pripravljen dati svoje znanje in ministrstvo voditi tako, kot "se od njega pričakuje". Dejal je še, da ima ne le znanje, pač pa "tudi voljo".

Kandidatu se je že med razpravo obetala podpora
Svojo podporo so Žarniću že med razpravo napovedali v poslanski skupini SD-a, člani poslanske skupine SDS-a pa so napovedali, da se bodo glasovanja vzdržali, saj so, kot je dejal predsednik poslanske skupine Jože Tanko, mnenja, da mora vladna koalicija sama urejati svoje kadrovske zadeve.

Žarnića so sicer podprli tudi v Zaresu, saj po mnenju Francija Keka pričakujejo nov način upravljanja ministrstva, več dialoga in hitrejše odločanje. Jakob Presečnik iz SLS-a pa je dejal, da so v poslanski skupini Žarnića prepoznali kot strokovnjaka in kot politika, pri čemer jih je kandidat "pozitivno presenetil, predvsem pa dokazal, da bo sposoben reševati probleme, kar nas veseli". Zato kandidatu ne bodo nasprotovali, je še dejal Presečnik.

Roka Žarniča so, kot je dejal Franc Jurša, seveda podprli tudi v poslanski skupini DeSUS. Jurša je sicer v imenu poslanske skupine obsodil "žaljive izpade" in komentarje v zvezi s kandidatom za ministra. Bogdan Barovič iz SNS-a pa je dejal, da so v poslanski skupini patrioti in "ponosni, da smo Slovenci". "Zato za SNS ne more biti v slovenski vladi slovenski minister nihče, ki je državljan katere koli druge države," je še dejal Barovič in dodal, da zato zanj ne bodo glasovali.

Kandidata, kot je pojasnil Borut Sajovic, podpirajo tudi v LDS-u. "Prepričani smo, da je g. Žarnič pravi človek za to zahtevno nalogo in v LDS-u mu bomo stali ob strani," je med drugim dejal Sajovic in na koncu dodal še: "V LDS-u smo prepričani, da je ocenjevanje in kategoriziranje posameznikov na podlagi njegove nacionalnosti ali priimka nekaj izrazito ... neplemenitega."

Žarnić bo zamenjal Erjavca
Kot je znano, je Žarnić, sicer profesor na ljubljanski fakulteti za gradbeništvo in geodezijo, na ministrskem položaju nasledil Karla Erjavca, ki je na januarski seji DZ-ja odstopil s položaja, preden so poslanci odločali o njegovi razrešitvi. Razrešitev je predlagal premier Pahor po pozivu Računskega sodišča zaradi nezadovoljivih ukrepov ministrstva na področju ravnanja z ločeno zbranimi komunalnimi odpadki.

Žarnić že uspešno prestal predstavitev odboru
Žarnića je predsedniku vlade predlagal izvršni odbor stranke DeSUS, ki ji predseduje Erjavec. Kandidat za novega ministra je v začetku tedna že uspešno prestal predstavitev na parlamentarnem odboru za okolje in prostor. V predstavitvi je izpostavil večanje učinkovitosti ministrstva in vizijo do leta 2012, v okviru katere bi želel rešiti problematiko odpadkov in vodnih virov ter tretje prometne osi. Pri tem ga je podprlo 10 članov odbora, proti sta bila le poslanca SNS-a.