Kot argument za preklic izjave naj bi Rop navedel, da je bil zaveden. Foto: RTV SLO
Kot argument za preklic izjave naj bi Rop navedel, da je bil zaveden. Foto: RTV SLO
Iztok Podbregar
Podbregar pred poslanci Ropovih izjav ni niti zanikal niti potrdil. Foto: RTV SLO
Bo Rop umaknil izjavo o dogovarjanju?

Kot poroča TV Slovenija, naj bi Rop o umiku izjave, da sta se Janez Janša in Ivo Sanader jeseni leta 2004 dogovarjala o incidentih v Piranskem zalivu, resno razmišljal. Kot argument za preklic izjave pa naj bi navedel, da je bil zaveden. Rop odgovarja: "Svojim dosedanjim izjavam v zvezi z zadevo Sova nimam kaj dodati. Pri svojih izjavah vztrajam, saj sem bil kot predsednik vlade tako obveščen o ugotovitvah Sove, povezanih z incidenti v Piranskem zalivu."

Sodni epilog
Pretekli teden je premier Janša zoper nekdanjega premierja Ropa vložil tožbo zaradi nedopustnega posega v čast in dobro ime. Tožba od Ropa zahteva, da se opraviči v 15 dneh na tiskovni konferenci, na katero mora pisno povabiti predstavnike medijskih hiš Delo, Dnevnik, Večer, Finance in Globus ter TV Slovenija, POP TV in Kanal A.

Informacije, da naj bi Rop razmišljal o preklicu izjav, so se pojavile le dan po tem, ko je nekdanji direktor Sove Iztok Podbregar pred parlamentarno komisijo za nadzor tajnih služb prebral izjavo, v kateri pa Ropovih navedb, da je Sova ujela pogovor Janše in Sanaderja, ki naj bi se dogovarjala o incidentih v Piranskem zalivu, ni niti zanikal niti potrdil.


SDS Pahorja pozval, naj se opredeli do Ropovih izjav

Pretekli teden je poslanska skupina SDS-a od predsednika Socialnih demokratov Boruta Pahorja zahtevala, da se opredeli do izjav poslanca SD-ja Antona Ropa. Jože Tanko je takrat dejal, da želi Rop z "nedokazljivimi in nedokazanimi" trditvami škoditi predsedniku konkurenčne stranke, poleg tega pa zahteva, da Pahor pove, ali meni, da bi bilo treba Ropu preprečiti nadaljnje širjenje nedokazanih Ropovih trditev, ki še "poslabšujejo občutljive odnose med sosednjima državama".

Pahor obžaloval Ropove izjave
Pahor je v Odmevih 16. avgusta namreč izjavil, da Ropova izjava najbrž ne bi smela biti izrečena, tudi če je resnična, in da sta tako Pahor kot Rop to izjavo obžalovala. Dodal je, da bi moral Rop kot prejemnik informacij ravnati v skladu s pravili ravnanja s tako občutljivim gradivom.

Bo Rop umaknil izjavo o dogovarjanju?