Alenko Bratušek, ki odhaja v Bruselj, bo na čelu najmanjše parlamentarne stranke najverjetneje zamenjal vodja poslancev Jani Möderndorfer. Foto: BoBo
Alenko Bratušek, ki odhaja v Bruselj, bo na čelu najmanjše parlamentarne stranke najverjetneje zamenjal vodja poslancev Jani Möderndorfer. Foto: BoBo

Medtem ko se predsednica ZaAB-ja in kandidatka za evropsko komisarko Alenka Bratušek pripravlja na odhod v Bruselj, se njena stranka ukvarja tudi z notranjepolitičnimi temami in svojo prihodnostjo. Vodja poslancev ZaAB-ja Jani Möderndorfer pa še ne želi potrditi, ali bo sam na čelu stranke zamenjal Bratuškovo.

Evropski komisarji so namreč lahko člani političnih strank (nacionalnih ali evropskih), vendar članstvo ne sme vplivati na njihovo delo v komisiji in naj ne bi opravljali vodstvenih funkcij, izhaja iz kodeksa ravnanja evropskih komisarjev.

Če bo Bratuškova uspešno prestala zaslišanja v Evropskem parlamentu, bo komisarsko funkcijo predvidoma prevzela s 1. novembrom.

Möderndorfer je pojasnil, da še ni razmišljal o tem, ali bi bil pripravljen prevzeti vodenje ZaAB-ja. Najprej morajo biti po njegovih besedah v stranki odprti postopki za izbiro naslednika Bratuškove.

Med prvim kongresom ZaAB-ja pa so po njegovih besedah zelo jasno definirali, da je ime stranke Zavezništvo Alenke Bratušek (ZaAB) zgolj začetno, zaradi same razpoznavnosti.

Slaba zasedba na lokalnih volitvah
Stranka ZaAB bo na lokalnih volitvah sodelovala z relativno malo županskimi kandidati in v malo občinah. Möderndorfer to opravičuje z dejstvom, da so stranko ustanovili šele pred kratkim, vsaka resna stranka pa mora imeti za lokalne volitve razvito tudi lokalno mrežo, kar je v 42 dneh nemogoče vzpostaviti.

Möderndorfer je precej nejevoljen zaradi navedb, da so nekateri vidnejši člani ZaAB-ja zaradi dogodkov v povezavi s kandidaturo Bratuškove precej razburjeni. Nazadnje so mediji poročali, da je Bratuškova svoje poslance prosila za denar za tečaj angleščine, ki ga je sicer nazadnje plačala sama.

Ob tem pravi, da se v stranki vedno kaj dogaja, med drugim je "marsikomu kaj všeč, marsikomu ne". A so po njegovem mnenju vsa ta "gonja in zanimanja" šla predaleč, škodijo pa zlasti Sloveniji, ne ZaAB-ja in Bratuškovi.

Najmočnejši vladni člen je najšibkejši
Möderndorfer se je dotaknil tudi delovanja vlade, ki ji bodo kot opozicijska stranka dali 100 dni miru, nato pa ocenili njeno delo. Opozoril je še, da je najšibkejši člen vlade Mira Cerarja prav "najmočnejši člen".

Prve spremembe znotraj parlamentarnih strank
Prve spremembe znotraj parlamentarnih strank