Rosvita Pesek je predstavila svojo novo knjigo z naslovom Osamosvojitvena vlada. Foto: BoBo
Rosvita Pesek je predstavila svojo novo knjigo z naslovom Osamosvojitvena vlada. Foto: BoBo

Pravijo, da smo imeli srečo. Se strinjam, ampak mojo vlado bi štel zraven.

Lojze Peterle
Peterle, Fokus 2031
Peterle je v svojem nagovoru zbranim povedal, da so demokratične volitve in postavitev vlade temeljni dejstvi polne politične svobode, ki se ni zgodila leta 1945, ampak spomladi leta 1990. Foto: BoBo
Knjiga Rosvite Pesek

V Cankarjevem domu je potekala slavnostna akademija ob predstavitvi knjige Rosvite Pesek z naslovom Osamosvojitvena vlada - Kako so gradili državo.

Avtorica knjige, ki ima kar 762 strani, je povedala, da je bila ob nastanku knjige tudi sama presenečena nad njenim obsegom. "V domači knjižni omari se je na račun te vlade, ki jo še najpogosteje imenujemo kar Peterletova ali Demosova, znašlo toliko dokumentarnega gradiva, da ga je bilo treba dati na plan," je dejala o razlogih za nastanek knjige.

Knjiga o ekipi, ki je trasirala prvi demokratični mandat
Poudarila je, da osvetlitev dela prve demokratične vlade temelji na pogovorih z 29 člani vlade. Intervjuji so v drugem delu knjige objavljeni v celoti, prvi del knjige pa predstavlja zgodovinski oris dogajanja "v tistih usodnih dveh letih". Iz knjige lahko bralec dobi vtis o izvršni ekipi, ki je s svojim delom, tako Peskova, pomembno trasirala prvi demokratični mandat, predvsem pa je gradila državo in se s tem z veliko zlato začetnico vpisala v slovensko zgodovino.

"Večina drugih demokratično izvoljenih vlad po Vzhodni Evropi je namreč po padcu komunizma začela vzpostavljati zgolj abecedo demokratičnega političnega življenja in je bilo že to samo po sebi velik zalogaj. Naša vlada pa je že takoj po imenovanju, poleg uveljavljanja novih demokratičnih standardov, začela vzpostavljati tudi novo državo, pogosto v veliki tajnosti, z vsemi pripadajočimi strukturami. In jo do konca brionskega moratorija tudi ustvarila," je zatrdila.

Ob tem se je vprašala, "ali smo imeli v zgodovini še kakšno vlado, ki je obljubljala več in ki je predvsem ustvarila več, kot so suverenost, neodvisnost, služenje vojakov doma, lastna valuta".

"Česar ne znamo počastiti, bodo generacije za nami"
Kot je dejala, je bilo po dvajsetih letih pri nekdanjih ministrih zaznati tudi pelin, da ta naša država ni spoštovana in cenjena tako, kot bi morala biti, da je včasih podlaga bolj za doseganje ambicij posameznikov, in ne za uresničevanje ciljev skupnosti ter da so zato tudi prizadevanja osamosvojitvene vlade in osebni prispevek k zgodbi videti šibkejši, manj vredni. "Pa niso - ravno nasprotno," je prepričana sama.

"To, česar ne znamo ovrednotiti, počastiti in povzdigniti danes, ko je ta ekipa v veliki večini še med nami in je ena sama še hodeča zgodovina, bodo, o tem sem prepričana, pač naredile naslednje generacije za nami. V članih osamosvojitvene vlade je spomin še močno živ. Treba bi ga bilo občutno, še bolj bogato osvetliti in zajeti še širše, kot je v delu, ki je pred vami. Ne zaradi njih, ampak zaradi nas in predvsem zaradi tistih, ki še prihajajo," je sklenila.

Peterle: Slovenijo smo postavili na prvo mesto
Predsednik prve slovenske vlade Lojze Peterle je v svojem nagovoru zbranim povedal, da sta demokratične volitve in postavitev vlade temeljni dejstvi polne politične svobode, ki se ni zgodila leta 1945, ampak spomladi leta 1990.

"Na današnji dan pred dvaindvajsetimi leti smo nekateri od sem povabljenih doživeli izjemno čast in odgovornost. Z zaupanjem takratne skupščine smo postali člani izvršnega sveta in od tistega dne smo delali kot osamosvojitvena vlada. Istega dne je JLA z odvzemom orožja TO-ju de facto napovedal vojno novi, demokratični slovenski oblasti," se je dogodkov spominjal Peterle.

Izpostavil je, da lahko, če jih kdo vpraša, kje so bili v usodni uri, mirne vesti odgovorijo, da so bili tam, kjer je bilo treba biti, da so storili tisto, kar so obljubili. To, kar so takrat skupaj storili za Slovenijo, je za Peterleta sveto, saj so, kot pravi, dokazali, da je politika lahko v službi skupnega dobrega.

Dodal je še, da so Slovenijo postavili na prvo mesto in da je bila Demosova vlada najuspešnejša slovenska vlada doslej.

Kopeinig: Knjiga želi osamosvojitveni vladi izreči zasluženo priznanje
"Pred komaj 22 leti se je uresničil tisočletni sen slovenskega naroda po lastni državi in da bi slovenskim rojakom ne vladali tuji ali drugi, temveč da bi si sami dali in dajali zakone, določali pravice in dolžnosti ter ustvarjali svoje posebno mesto v družbi evropskih in svetovnih narodov," je poudaril predsednik Mohorjeve družbe iz Celovca Jože Kopeinig, ki je izdala knjigo.

Izpostavil je, da želi knjiga, ki jo je napisala Peskova, izreči osamosvojitveni vladi zasluženo priznanje in zahvalo "ter to zahvalo priklicati in zapisati v spominsko zavest slovenske države in celotnega slovenskega naroda".

Pravijo, da smo imeli srečo. Se strinjam, ampak mojo vlado bi štel zraven.

Lojze Peterle
Knjiga Rosvite Pesek