Foto:
Foto:

To je na novinarski konferenci sporočil pooblaščenec za dostop do informacij javnega značaja Igor Šoltes.

Kajzer je na podlagi zakona o sistemu plač v javnem sektorju od vodstva javnega zavoda zahteval informacijo o zadnji bruto in neto plači generalnega direktorja Aleksa Štakula, Borisa Berganta, Irme Gubanec, Iztoka Malačiča, Janeza Sajovica, Irene Urbanec, Jožeta Vesela (vsi omenjeni so pomočniki generalnega direktorja), programske direktorice Televizije Slovenija Mojce Menart in programskega direktorja nacionalnega radia Mihe Lamprehta.

Nacionalni RTV je po odločitvi Šoltesa tako dolžan posredovati dokumente, iz katerih bodo razvidni podatki o osnovni plači, izplačilih za delovno uspešnost, nagradah in podatki o dodatkih k plači za vse naštete vodstvene delavce, in sicer za mesec november, razen dodatka za delovno dobo in dodatkov, ki jih posameznik prejema iz naslova zagotavljanja socialnih in zdravstvenih pravic.

V odgovoru novinarju je javni zavod zapisal, da je odgovor na vprašanja, ali bo posameznik javno objavil podatke o svojih prejemkih v večjem delu odvisna od njegove odločitve, končno določeno izplačilo plače pa je varovano z zakonodajo o varstvu osebnih podatkov.

Med drugim so dodali, da tako ne morejo in ne smejo posredovati podatka o zadnji bruto in neto plači ter nagradah, ki jih je zahteval Kajzer, saj bi s tem posegli v okvir z zakonom zagotovljenega varstva osebnih podatkov. Kljub temu so novinarju posredovali nekaj podatkov o osnovnih neto plačah omenjenih, vendar ne tako podrobno, kot je zahteval.

Kot je v zvezi s tem na novinarsko vprašanje še pojasnil Šoltes, lahko vodstvo RTV Slovenija, če se z odločbo ne strinja, vloži pritožbo pred upravnim sodiščem, vendar to ne bi smelo zadržati izvršitve odločbe.

Razkrita višina plač na RTV-ju
Na RTV-ju Slovenija je bilo lani sklenjenih 37 individualnih pogodb, najvišja plača je dosegla bruto vrednost 1.943.000 SIT.

Direktor radijskih programov Miha Lampreht pravi, da so plače vodilnih delavcev RTV-ja javne. Njegova bruto plača za januar je tako znašala 967.805 SIT, upoštevaje delovno dobo in dodatek na stalnost dela na RTV-ju pa je dosegla 1.169.769 SIT. Direktorica televizijski programov Mojca Menart pa je po poročanju Radia Slovenija dejala, da je njena januarska plača dosegla bruto 995.457, ob upoštevanju vseh dodatkov pa 1.161.500 SIT.