Vaskrsićeve naj bi 16. marca vrgli iz hiše. Foto: MMC RTV SLO
Vaskrsićeve naj bi 16. marca vrgli iz hiše. Foto: MMC RTV SLO
Odziv na prodajo hiše

Zaradi izjemnega odziva javnosti smo na RTV Slovenija znova obiskali lastnika hiše in mu postavili še nekaj vprašanj. Prav tako smo za odgovore prosili vse pristojne, tudi sodišče, ki je sprejelo to skoraj neverjetno odločitev o prodaji hiše.

Vaskrsićevi še upajo, verjamejo pa več ne
"Izterjavo sem imel zaradi 124,38 evra. Skupni dolg sem poplačal - 454,87 evra z obrestmi in vsemi prispelimi potrebščinami," trdi lastnik hiše Zoran Vaskrsić. Na vprašanje, zakaj ni že prej plačal položnice, pa odgovarja: "Vsakemu državljanu se zgodi, da kakšno položnico izpusti in je ne plača. To se je zgodilo tudi meni. Ampak, da mi na tak način potem hišo prodajo!?"

Pri Vaskrsićevih - v hiši živi pet ljudi, tudi mladoletna otroka - je v teh dneh hudo. "Ne moremo spati, jesti," trdi lastnikova žena, ki upa, da bi se stvari še lahko obrnile, verjame pa v to več ne.

Vaskrsićevi so se poskušali pogovoriti tudi s kupcem hiše Matjažem Lazarjem iz Trbovelj, ki je zanjo odštel precej manj, kot je vredna. "Prosil sem ga, da dokler še ni plačal kupnine, da se umakne in da sem pripravljen takrat plačati vse, kar je imel s tem stroškov. Rekel je, da ne in da je njegova sestra na isti način kupila hišo, da zdaj živi v njej ter da bo on čakal na odločitev sodišča," pravi lastnik.

Protikorupcijska komisija že prejela prijavo
Z ministrstra za pravosodje in javno upravo so odgovorili, da sodišče lahko opravi službeni nadzor sodnikovega dela. Iz Komisije za preprečevanje korupcije pa so sporočili, da so danes prejeli prijavo v povezavi s to zadevo, vendar se primera še niso lotili. Pozno popoldne smo dobili odgovor Okrožnega sodišča v Ljubljani, v njegovi pristojnosti je tudi Okrajno sodišče v Litiji. Po njihovem mnenju je bil postopek voden v skladu z zakonom.

In kako sodišče pojasnjuje svojo odločitev, da predmetov v hiši ni bilo mogoče zarubiti? Izvršitelj je ugotovil, da na naslovu ni rubljivih predmetov, ker naj bi dolžnikova žena povedala, da nima gotovine za poplačilo dolga. Torej, če ob rubežu nimaš denarja v žepu, je rubež premičnin neuspešen. Druga cvetka je trditev sodišča, da so hišo dejansko prodali zaradi izterjave skupaj 66.301,40 evra. To je enostavno zavajanje, da ne rečem laž, je za TV Slovenija poročal Marko Planinc.

Vaskrsićevi s strahom pričakujejo 16. marec, ko naj bi jih vrgli iz hiše
V zapisniku Okrajnega sodišča v Litiji namreč piše, da so hišo dejansko prodali zaradi izterjave 124,38 evra. Pa še to: v odgovorih na vprašanja TV Slovenija sodišče kot v posmeh dodaja, da zakon ne določa najnižjega zneska izvršbe na nepremičnine. Kot smo izvedeli danes, to ni bil osamljen primer, da so za tako nizke zneske prodajali hiše in stanovanja. Očitno je to praksa slovenskih sodišč.

Zaradi nerazumljivega postopka litijskega sodišča torej Vaskrsićevi s strahom pričakujejo 16. marec, ko naj bi jih vrgli iz hiše.

Odziv na prodajo hiše