V iniciativi Glas upokojencev so v četrtek organizirali peti protestni shod. Foto: BoBo
V iniciativi Glas upokojencev so v četrtek organizirali peti protestni shod. Foto: BoBo

"Osebno menim, da so si včerajšnji incident preprosto izmislili ali pa ga sami s sabo tudi zrežirali," je v odzivu na medijsko poročanje o žaljivem in nasilnem vedenju nekaterih udeležencev upokojenskega protesta na družbenem omrežju Facebook zapisal predsednik iniciative Glas upokojencev Pavel Rupar. "Naši protestniki tega zagotovo niso počeli, lahko pa so simpatizerji vladajočih sami poslali provokatorje med nas! V kolikor bomo prepoznali 'napadalca', bomo sami podali kazensko ovadbo zoper njega in se tej 'novinarki' tudi opravičili," je zapisal Rupar in ob tem pozval k preiskavi in predložitvi videoposnetkov incidenta.

Sorodna novica Dovolj je

Zaradi groženj novinarjem se je Rupar, sicer nekdanji župan Tržiča in poslanec SDS-a, v središču pozornosti pred lokalnimi volitvami leta 2006 znašel tudi sam. Po spletu je namreč takrat zakrožil posnetek slavnostnega govora, v katerem je novinarja Financ pozval, naj pride v Tržič, kjer bo videl, "kako moja pest užge po gobcu".

Na Ruparjev zapis glede incidenta pred stavbo RTV-ja se je za MMC odzvala predsednica Društva novinarjev Slovenije Petra Lesjak Tušek. "Mislim, da je to samo nadaljevanje njegove populistične manipulativne retorike. Žal to ni nič, čemur bi se mogli čuditi glede na njegova izvajanja," je dejala. "Ta relativizacija je nesprejemljiva. Stvari bo treba dati na svoje mesto, dovolj je bilo manipulacij in laži. Rupar mobilizira ljudi in ščuva ljudstvo, in če se bo takšno dogajanje dopuščalo še naprej, se bodo tudi tovrstni incidenti nadaljevali in stopnjevali," je opozorila in poudarila, da je čas, da se tudi zakonodaja, ki bo sovražno retoriko sankcionirala, zaostri oziroma da se začno tožilstva odzivati na javno izraženo nestrpnost.

Vodstvo RTV: Ravnanja kažejo na skrb vzbujajoče premike v družbi

Žaljive in nasilne napade protestnikov na zaposlene je obsodilo tudi vodstvo RTV-ja. "Ravnanja nekaterih protestnikov, ki so se včeraj zbrali pred glavno stavbo javnega zavoda RTV Slovenija, pri tem pa ovirali svobodno gibanje zaposlenih, kažejo na skrb vzbujajoče premike v družbi. Gre za dejanja, za katera mora v delujoči demokratični družbi veljati ničelna stopnja tolerance," so sporočili iz vodstva.

V sporočilu za javnost vodstvo ob tem znova javno poziva k umiritvi razmer v javnem diskurzu, "saj se groba retorika vse prevečkrat udejanji v odnosu do naših zaposlenih". Javnost, zlasti vidne posameznike, so ob tem opomnili, naj spoštujejo neodvisnost in avtonomnost javnega servisa RTV Slovenija ter pravico posameznika do dostojanstva in varnosti.

Napade na novinarke in novinarje RTV Slovenija in oviranje njihovega dela pri poročanju je ostro obsodila tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko. "Sovražni govor, žaljenje in agresija so nedopustni in do tega moramo imeti kot družba ničelno toleranco," je poudarila v zapisu na Twitterju.

Agresivno vedenje Ruparjevih protestnikov

Policija bo preverila tudi morebitne posnetke nadzornih kamer

Do incidenta je prišlo, ko se je del udeležencev protesta iniciative Glas upokojencev, ki je v sredo potekal na Trgu republike, pred osrednjim delom shoda zbral pred stavbo RTV-ja. Pri tem je več novinarjev opozorilo, da so jih pri vstopu ali izstopu iz stavbe nekateri protestniki ovirali, deležni so bili žaljivk in groženj.

Sorodna novica Nekateri udeleženci protesta upokojencev pred stavbo RTV-ja žaljivi in agresivni do novinarjev

Eden od protestnikov je novinarki MMC-ja Larisi Daugul, medtem ko je službeno spremljala prihod Ruparja pred vhod v RTV, vzel službeno kartico in jo zmerjal, da je "gnoj" in "rdeča drhal". Kartico ji je potem vrnil in zagrozil, da ne sme snemati, in da ji bo z dežnikom iz rok zbil telefon.

Na novinarko je začel vpiti še en protestnik, zato se je umaknila izpred vhoda v televizijsko stavbo RTV Slovenija. Da bi se varno vrnila v redakcijo, je za spremstvo zaprosila policista, da jo je pospremil do vhoda do radijske stavbe.

Novinarka je pozneje dogodek prijavila policiji, kjer so naredili zapisnik in napovedali preiskavo, v kateri bodo preverili tudi, ali so incident posnele nadzorne kamere. Če bodo osumljenca izsledili, bo sledila tudi identifikacija, ki jo bo izvedla napadena novinarka.

Tudi več drugih novinarjev in drugih zaposlenih na RTV-ju je opozorilo, da so bili deležni žaljenja in ovirani pri vstopu oziroma izstopu iz stavbe RTV-ja. Na dogodke so se ostro odzvali v aktivih MMC-ja, Informativnega programa TV Slovenija, novinarjev Radia Slovenija ter člani Sveta delavcev RTV Slovenija in Koordinacije novinarskih sindikatov RTV Slovenija, ki so vodstvo pozvali, naj zaščiti zaposlene in obsodi nasilni dogodek.

Protestni shod pred RTV-jem ni bil prijavljen

Na Policijski upravi Ljubljana so za STA pojasnili, da shod, ki je v sredo potekal v okolici medijske hiše v Ljubljani, ni bil prijavljen, policiji tudi ni znan njegov organizator. So pa na tem shodu zaznali tudi kršitev javnega reda in miru, kjer je udeleženec shoda pristopil do mimoidoče ter se do nje nedostojno vedel.

"Identiteta kršilca trenutno še ni znana, zbiranje obvestil o dogodku pa se nadaljuje. Drugih kršitev na neprijavljenem shodu do zdaj nismo ugotovili," so odgovorili na vprašanja STA-ja.

Na Trgu republike niso zaznali kršitev

Policija medtem ni ugotovila kršitev zakonodaje na shodu, ki je včeraj popoldne potekal na Trgu republike v Ljubljani. Ta javni shod je bil prijavljen, so še sporočili.