Norveški zunanji minister Jonas Gahr Store bo pri nas v nedeljo in ponedeljek. Foto: EPA
Norveški zunanji minister Jonas Gahr Store bo pri nas v nedeljo in ponedeljek. Foto: EPA
Norveška slovi po nahajališčih nafte in EU si prizadeva, da bi povečal uvoz energentov od tam ter tako dosegel večjo neodvisnost od bližnjevzhodnih dobaviteljic. Foto: EPA

S slovenskim kolegom Dimitrijem Ruplom se bo Store pogovarjal predvsem o prednostnih nalogah slovenskega predsedovanja EU-ju. Te so v prvi vrsti prihodnost in institucionalni razvoj Unije, širitev in sosedska politika.

Sogovornika se bosta dotaknila tudi drugih aktualnih tem, denimo razmer na Zahodnem Balkanu in prihodnjega statusa Kosova. Tako Norveška kot Slovenija si namreč prizadevata za varnost, stabilnost in razvoj v tej nemirni regiji. Rupel in Store pa bosta spregovorila tudi o energetski politiki in podnebnih spremembah ter razvojnem sodelovanju.

Norvežani članstvo v Uniji dvakrat zavrnili
Norveška sicer ni članica EU-ja, je pa nanjo tesno navezana s članstvom v schengenskem območju in evropskem gospodarskem prostoru. Vstop v Unijo so Norvežani zavrnili na referendumih leta 1972 in 1994. Razlog za tako odločitev je bila predvsem bojazen ribiškega lobija pred odprtjem norveških voda za ribiče iz drugih držav EU-ja.

Odnosi med državama dobri
Odnosi med obema državama so prijateljski. Slovenski izvoz na Norveško je tako v letu 2006 znašal 32,2 milijona evrov in se je v povezavi z letom prej povečal za 21 odstotkov, uvoz pa je v enakem obdobju znašal 8,7 milijona evrov. Možnosti za okrepitev sodelovanja so predvsem na področju turizma in izvoza nekaterih slovenskih kmetijskih in živilskih proizvodov, kot je na primer vino.

Državi uspešno sodelujeta tudi v okviru Norveškega finančnega mehanizma, saj je Slovenija s članstvom v Evropskem gospodarskem prostoru pridobila tudi pravico do izkoriščanja teh sredstev. Med letoma 2004 in 2009 bomo tako prejeli 12,5 milijona evrov, namenjenih okolijskim projektom, ohranjanju kulturne dediščine, zdravstvu, otroškemu varstvu, regionalni politiki in drugim področjem.

V Oslo kmalu z letalom
Pred dobrim mesecem je bil v Sloveniji na obisku tudi norveški premier Jens Stoltenberg, ki je s slovenskim gostiteljem Janezom Janšo med drugim napovedal vzpostavitev neposredne letalske povezave med Ljubljano in Oslom.