Foto:
Foto:
Rupel ima v New Yorku veliko dela.

Zunanji minister Dimitrij Rupel se je včeraj ob robu 58. zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku udeležil sestanka zunanjih ministrov EU-ja in novih članic.

Nato pa se je udeležil še skupnega sestanka z ruskim zunanjim ministrom Igorjem Ivanovom. Prevladujoča tema obeh srečanj je bila po Ruplovih besedah kriza na Bližnjem vzhodu.

Rupel je povedal, da je bila na obeh sestankih izražena trdna podpora mirovnemu načrtu četverice in obveljalo je mnenje, da stvari ni mogoče prepustiti same sebi. Palestinski voditelj Arafat je del problema in del rešitve, se je s stališčem EU-ja strinjal tudi slovenski zunanji minister in obenem dodal, da Slovenija, tako kot druge države, upa, da bo novi palestinski premier čim prej sestavil vlado, ki bo lahko začela delati.

Sestanek enako mislečih pred konferenco v Rimu
Rupel se je udeležil tudi sestanka "enako mislečih" držav pred začetkom medvladne konference o reformi EU-ja, ki bo 4. oktobra v Rimu. Po sestanku je povedal, da si Slovenija želi, da bi se sporazumeli o določenem minimalnem številu zadev, ki bi jih bilo morda treba še pojasniti. V Sloveniji mislimo, da teh stvari ni zelo veliko, in nismo nesrečni glede predloga ustavne pogodbe, je še dodal Rupel.

Poleg slovenskega so se sestanka, ki je trajal dlje kot predvideno, udeležili še zunanji ministri Finske, Avstrije, Švedske, Danske, Irske, Portugalske, Belgije, Nizozemske, Luksemburga, Poljske, Madžarske, Češke, Slovaške, Litve, Latvije, Estonije, Cipra in Malte. Predstavniki majhnih in srednje velikih držav so prepričani, da je treba osnutek ustave, ki je po njihovem mnenju sicer dobra osnova za začetek medvladne konference, v nekaterih točkah spremeniti. Enako misleče države si želijo doseči takšne institucionalne rešitve v EU-ju, ki ne bi ošibile moči demografsko šibkejših držav.

V New York prihaja še predsednik Drnovšek
Danes bo v New York pripotoval tudi predsednik države Janez Drnovšek, ki bo v okviru splošne razprave v Generalni skupščini ZN-a nastopil v petek.