Foto:
Foto:

Na srečanju naj bi se opredelila do vprašanj v dvostranskih odnosih in skušala vzpostaviti novo zaupanje med državama.

Minister ni želel komentirati pisanja reškega Novega lista, da je Hrvaška pripravljena popustiti Sloveniji v Piranskem zalivu in ji povsem odpreti dostop do mednarodnih voda, s čimer bi Slovenija dobila status pomorske države.

Raje arbitraža kot odstop od sporazuma Drnovšek - Račan
Rupel je na hrvaške pobude, da bi se Zagreb odpovedal zahtevi za arbitražo o morski meji, če bi se Ljubljana odpovedala sporazumu Drnovšek - Račan, odgovoril, da je omenjeni sporazum, ki sta ga državi parafirali, Hrvaška pa se mu je nato odpovedala, "rezultat napornih pogajanj" in za Slovenijo bi bilo "tvegano pogajanja znova začeti z ničle". Sporazum za Slovenijo ostaja aktualen, tudi arbitraža pa je po mnenju Ljubljane "dovolj dobra in primerna rešitev", seveda pa se morata strani dogovoriti o načinu njene izvedbe, je pojasnil zunanji minister.

Rupel je napovedal, da bo Slovenija še naprej podpirala hrvaška prizadevanja za včlanitev v EU in Nato. V zvezi s prihodnjo evropsko ureditvijo pa je izrazil nasprotovanje t. i. Evropi dveh hitrosti, ki je po njegovem le izhod v sili. Če bo rešitev taka, se bomo trudili biti v prvem krogu, je zatrdil Rupel.

Uveljavitev Slovenije v Evropski uniji in zvezi Nato, podpora učinkovitemu multilateralizmu v mednarodnih odnosih, delovanje na zahodnem Balkanu in odnosi s sosedami bodo med poglavitnimi cilji slovenske zunanje politike v letu 2004, je še napovedal zunanji minsiter.